FOTO  Svjetlo Vukovara stiglo u Marinu

marina kod trogira, vukovarsko svjetlo

Predstava je održana u domu junaka obrambenoga domovinskoga rata Andrije Matijaša pauka. Predstava započinje unošenjem ratnih stjegova Hosa i državnoga stijega republike Hrvatske dok su Vukovarsko svjetlo nosili članovi KUD Andrija Matijaš Pauk. Slijedi prikazivanje filma obrane Vukovara. Na filmskome platnu nižu se slike razaranja grada heroja .Slijedi predaja i zarobljavanje i odlazak u logore Stajićevo Srijemska Mitrovica.

Zarobljenici prolaze kroz špalir pijanih četnika krvavih očiju udaraju ih s puškama , željeznim šipkama, lopatama i krampovima.Kako su rekli dva junaka Damira bilo je važno ostati na nogama i što brže proći špalir smrti, Psi laju i pokazuju svoje očnjake i napadaju hrabre Hrvatske branitelje i otkidaju im komade odjeće i mesa. 

Gdje je tu Ženevska konvencija, gdje su tu Hrvatsko pravosuđe i 27 godina poslije zločinci, krvnici i silovatelji slobodno šeću lijepom našom Hrvatskom. Mnoge priče su ispričane i napisane o herojskoj obrani grada heroja, ali ova predstava je vrh vrhova i neopisiva riječima.

Svatko tko može treba da pogleda film i naravno pročita ove dvije knjige . Što kazati na kraju. Tužno, preteško, ali ponosni smo na naše heroje.

Hvala svima koji su na bilo koji način pomogli da se ovo po 157 put uprizori i spokoj vječni svim Hrvatskim braniteljima , a čast i slava živima.

Tekst i foto: Ivica Lozina.