Sveta krava Sipe Mesić je jedini Hrvat čiji život onemogućuje punu primjenu zakona

Zbogom kolektivni ugovori, regresi, božićnice i jubilarne nagrade. Tko kaže da mirovine, dječji doplaci ili socijalne pomoći neće drastično pasti? Da dječji vrtići neće poskupjeti? Da nećemo morati posuđivati od rodbine za školske knjige? Zar branitelji mogu sto posto biti sigurni da svoje ožiljke od gelera i metaka neće morati ponovno pokazivati pred komisijama jer je eto tako odlučeno zbog revizije njihovih mirovina? Nitko, ama baš nitko u lijepoj nam domovini nije iznad zakona i ne može biti sveta krava. Osim Stjepana Mesića.

Tako se, naime, može zaključiti iz riječi kojima je ministar rada Mirando Mrsić obrazložio Vladin prijedlog izmjena Zakona o posebnim pravima predsjednika Republike po prestanku obnašanja dužnosti. Prema tom prijedlogu bivši će se predsjednik nakon odsluženoga mandata moći vratiti na svoje bivše radno mjesto. Mirovina će mu biti određena kao i svima prema Zakonu o mirovinskom zakonu, a zadržat će ured i službeni automobil ali samo na pet godina. Te se stvari tiču Ive Jospovića kada mu završi mandat, ali nemaju nikakve veze sa Stjepanom Mesićem. Ministar je Mrsić to prokomentirao riječima da su to njegova stečena prava koja će on moći nastaviti koristiti u istom opsegu i nakon što izmjene zakona potvrdi Sabor.

Taj opseg Mesićevih prava počinje sa oko 200.000 kuna godišnje mirovine, nastavlja se sa dva službenika, službenim vozačem i službenim vozilom te sa službenikom osiguranja, a završava s predsjedničkom rezidencijom od 312 kvadrata na tri etaže u Grškovićevoj ulici u kojoj Mesić tobož radi nepojmljivo važne stvari za građane Republike Hrvatske. Naravno da su nepojmljive kad su nevidljive. Prije no što je bivši predsjednik uselio u svoju postpredsjedničku rezidenciju na njeno je renoviranje potrošeno 1,6 milijuna kuna. Sve to Mesić ima pravo koristiti dok god ga Bog poživi, to jest doživotno.

Kad se zbroje Mesićeva doživotna prava i podvuče crta onda ona stoje državni proračun 800.000 kuna na godinu.

Čime je to gospodin bivši važniji za ovu državu od gospodina sadašnjeg?

Zoran Milanović je obećao ukidanje povlaštenih zastupničkih mirovina i to je napravio. Isto tako je u veljači ove godine obećao i ukidanje privilegija predsjedniku Republike po isteku mandata, ali vidimo kako će to obećanje ispuniti.

Kad je Ivo Josipović počeo svoje predsjednikovanje kazao je onim svojim blagim, dosadnjikavim tonom da bivši predsjednik ne treba imati svoj ured. Odmah je dobio po nosu od Mesića koji mu je odgovorio da biti na čelu države nije samo čast nego i obveza koja traje i nakon isteka mandata.

Čime je to gospodin bivši važniji za ovu državu od gospodina sadašnjeg? Osobno, ne vidim niti jedan plus više u Mesićevu korist. Čak i bez spominjanja njegovog ambivalentnog stava o domovinskom ratu i hrvatskoj pobjedi. Obveza srdačnih posjeta prijatelju Gadafiju je prestala jer ga je zvjerski ubio njegov vlastiti narod. Kinezima ne treba ići, jer su njihovi proizvodi došli u svaki kutak svijeta (eno dva kineska dućana u Dugom Selu).

Pa, zašto onda Milanović misli da je samo Mesić izuzetak kad je u pitanju štednja zbog babe roge recesije.

Bilo bi odveć mučno nagađati, razglabati i baviti se tezama i okolnostima koje su dovele do tog da gospodin Mesić postane čovjek iznad zakona. Nekakav Superman, Spiderman ili Ben10. Svima je dojadila hrvatska politička zbilja i njihovi akteri. Zato je bolje okrenuti stvari na šalu, a ovaj naš izmišljeni igrokaz koji se nedavno dogodio u Banskim dvorima pomoći će da lakše provarite stvar. Mjesto radnje je Milanovićev ured u koji je banuo Čačić:

- Eeee, bok Zoki!

- Bok, Ratko! Kaj ima?

- Ma ništa stari. Ali čul sam da ukidaš povlastice bivšim predsjednicima pa sam te štel nekaj prosit...

- Kaži Rale, jebote! Šta se tu ženiraš!

- Zoki, znaš... Malo mi je neugodnjak al' nema veze...

- Pa, govori Rale. Inače si bahatiji.

- Ma, Zoki ajde ak ikak moreš, preskoči Mesića u tom novom zakonu. Znaš i sam kolko nas je zadužil stari Meske, kaj ne?

- Ajde, ajde nek ti bude. Nešto ćemo smisliti... Al Meske mora da plati janjetinu obojici.

- Sad bum ga odmah nazval! Platit će ima i zašto, osobito ako će još dugo živjeti. Fala Zoki, rispekt.

- Čuj, ja na mjestu Mesića ne bih htio umrijeti...

Eto, tako je to nekako bilo. Samo, Mesić se za svoje godine odlično drži. Kako stoje stvari, dobrog je zdravlja i trajat će, a proračun je sve tanji.

dnevno.hr