Svećenik ima svoj cjenik, tko ne plati, javno je prozvan

Novac, Novac, plaće, odšteta, Zufer Dervišević, javna poduzeća, Politika, sda, Novac, kupovina, invalidi, revizija, Iva Međugorac, Novac, županije, općine, Federacija BIH, Hrvati u BIH, platformaši, rtv pretplata, poskupljenje, BIH, udar, vlasti, potrošnja, Novac, Hrvati u BIH, Federacija BIH, proračun, crni fond, SDA BIH, Novac, kladionica, dobitak, Engleska liga, svećenik, cjenik, porez, topli obrok, Federacija BIH, prevara, doktor, brak, cijene, poskupljenje, Elementarna nepogoda, Novac, posuđivanje, fakulteti, kupovina ispita, BIH, ispit, kupovina ispita, studenti, plaćanje, poticaji, Jerko Ivanković Lijanović, ZHŽ, kamatari, Split, kamate, izbori, BIH, kupovina glasova, Zvonko Albert Berdik, prevarant, muškarci, prostitutke, Srbija, milijunska prevara, mesud hrvat, forex, BIH, mito, korupcija, BIH, kriminal, Novac, Balkan, BIH, milijunaši, pranje novca, kriminal, S računa podizao novac, krivotvorenja isprava, tečaj, razina tečaja eura, ECB, najniža razina, iz gospodarstva eurozone,
U Crkvu svetog Petra, koja je u tom selu još od 1440. godine kada je sagrađena, ne može se ući kad se prohtije, a i ograda je župnog dvora pod ključem.

Plaćanje u župnom dvoru

Osim vatrogasnog doma, sveto mjesto u tome selu jedino je okupljalište mještana koji žive u 120 kuća sagrađenih u uređenom nizu. Župnik Gojislav Kovačić pozna ih poimence, zna svaki kućni broj, a vodi i financijsku evidenciju baš svega što se oko i iz te gotičke građevine može naplatiti. Božji blagoslov župnika nije besplatan, a sramotna pljuska za nedjeljne mise nešto je što, kažu mještani, jedino podijeli da ne pita ni za cijenu, vrijeme, ni mjesto.

Samo zato što zvonarica povuče uže, kako bi se čuo melodičan zvuk zvona ujutro, u podne te prije i poslije svete mise, mještani iz novčanika moraju izbrojati 280 kuna na godinu.

- Plaća se kod njega u župnom dvoru, bez računa. Ispisani papir koji sliči na račun dostavi na zahtjev uz buku i viku. Nema dlake na jeziku - komentiraju mještani koji mole da ostanu anonimni. Kažu, nije ugodno stajati u crkvi dok netko izgovara njihovo ime, adresu i kućni broj. Svećenik Gojislav Kovačić sprovod naplati dvjesto kuna, a 400 kuna iznos je koji mještani moraju svake godine platiti za održavanje crkve.

Računi i za grijanje crkve

- Za propovijedi prije Božića obavijestio nas je da mu u omotnicu ne stavljamo ništa manje od 100 kuna. Ako mu obitelj stavi pedeset kuna, to mu nije dovoljno ni za bon mobitela - prepričava mještanka. Kaže, navikli su se na njega takvoga, iako, priznaje, nije ugodno kada počne prozivati kućne brojeve i na sav glas govoriti koliko je tko novca dao i koliko je tko još dužan.

Račun mještanima stiže i za grijanje crkve. Godišnje tako župnik u svoju blagajnu spremi 81600 kuna, u što nije uračunat niti jedan račun za sprovod, ni za grijanje koje je svaki puta drugačije.

- Ja na vašem mjestu ne bih tamo zvonila, vikat će na vas - upozorava mještanka. Župnik Kovačić nije vikao, nije čak ni izišao iz dvora.

- Ne razgovaram s novinarima - kratko nam je poručio župnik.

Izvor: vecernji.list