Suđenje Sanaderu: Granić nastavio svjedočenje

Jedan od njegovih odvjetnika Čedo Prodanović, ustvrdio je da Granić mijenja svoj iskazNa prvom ispitivanju kazali ste da ste ministar postali '93 i da ste u jesen dobili pismo. Onda kažete da ste za Hypo prvi put čuli 1994. godine, tj. krajem 1993. ili početkom 1994. A onda da su vas u jesen 1993. suradnici obavijestili o Hypu. 

Granić je pak odgovorio da je sve to bilo prije 17 godina i da govori o onome čega se sjeća. Sjećam se detaljno, recimo, Daytonskog sporazuma, a ovog sam se morao prisjetiti. Čvrsto stojim iza onog što sam danas rekao, rekao je Granić, prenosi HRT.hr.

Pomoć jednog iseljenika

Granić je, odgovarajući na pitanja tužiteljstva, rekao da nakon prve polovice listopada 1994. nije bio ni na jednom sastanku s predstavnicima Hypa, ali i da mu je Sanader na rutinskom sastanku sa smiješkom kazao kako mu je Tuđman uputio jednog iseljenika iz Južne Amerike da mu pomogne, jer ima veze s Hypo bankom.

Na to mu je Granić, kaže on sam, rekao da pomoć može primiti, ali ne preko ministarstva. Sanader je potom dva tjedna nakon tog sastanka došao s prvim prijedlogom ugovora, tvrdi Granić.

On je upozorio na jednu stvar financijske prirode koju treba promijeniti. Kazao sam mu da treba konzultirati ministarstvo financija, kaže Granić i dodaje kako je u preambuli ugovora stajalo da će pomagati banci u daljnjem plasmanu na hrvatskom tržištu tržištu. Rekao je Sanaderu da taj dio promijeni, svjedočio je.


"Nisam imao saznanja o proviziji"

Granić je rekao da mu je Sanader kasnije kazao da je spomenuti iseljenik tražio da mu se plati za usluge, na što je rekao da to ne dolazi u obzi, dodaje Granić, s čime se Sanader složio. Tu je priča završila - rekao je Granić i dodao kako je nakon desetak dana stigao konačni prijedlog za koji su odlučili da je dobar uputili ga Vladi na proceduru.

Granić je kazao kako nije imao saznanja da je nekome bila isplaćena provizija za Hypo kredit te da je taj kredit bio povoljan. Sa Sanaderom je, dodaje, pregledao ugovor, te su zaključili da je povoljan jer je kamata bila 8,5 posto, a u Hrvatskoj je u to vrijeme bila 17-20 posto.

Suđenje je prekinuto na 15 minuta kako bi Sanaderova obrana mogla pripremiti ispitivanje svjedoka.