SUČELJAVANJE Predsjednički kandidati odgovorili na pitanje 'Tko je za vas Željko Komšić?'

Politika, sučeljavanje , predsjednički izbori, predsjednički kandidati, vanjska politika, Zoran Milanović, Kolinda Grabar Kitarović, sučeljavanje , predsjednički kandidati, Hrvatska

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Šest dana prije drugog kruga predsjedničkih izbora u Hrvatskoj na RTL-u se održava debata predsjedničkih kandidata Kolinde Grabar-Kitarović i Zorana Milanovića, a kada je došla na red vanjska politika dotakli su se i Bosne i Hercegovine.

Kandidati su upitani da se izjasne tko je za njih Željko Komšić te bi li prihvatili njegov poziv kao predsjednik/ca te bi li ga pozvali u Hrvatsku?

Kolinda je izjavila kako je on legalno, ali nelegitmno izabran predstavnik BiH. On bi trebao biti ne samo etnički, nego i politički predstavnik svih Hrvata. U mojem programu je prije svega ulazak BiH u EU. Mislim da Europa i ostatak svijeta duboko potcjenjuju stanje u toj državi i da njoj treba pristupiti na poseban način, ali pod uvjetom poštivanja svih načela, ne samo Daytonskog ugovora, nego i prethodnih ustava BiH koji predviđaju, ne samo jednakopravnost državljana već i jednakopravnost svih naroda. Nastavit ću se boriti za pravo hrvatskog naroda bez obzira što je najmanji da bude jednakopravan u svemu s ostala dva naroda i sa svim državljanima BiH".


"Kao premijer, bio sam uvijek cipelom na terenu, nisam tražio glasove, radili smo intenzivno. Komšića znam godinama i kritizirat ću ga. Problem je legitimiteta i legaliteta" - rekao je Milanović.

Predsjednica mu je uzvratila da joj je neobična izjava jer ga je 2010. podržavao te dodala kako želi da se Hrvatima pruži sve kao i ostalima.

Milanović je potvrdio kako ga je ranije podržavao, te kako je nakon godinu dana rekao da se to ne radi tako. Rekao sam mu: 'Prijatelju, ovo se ne radi tako'. To je bilo prije 10 godina. Ne znam gdje ste vi tada bili, vjerovatno lobirali za svoje mjesto u NATO-u. Ja sam to radio kao politički lider najveće stranke u Hrvatskoj. Možemo govoriti o idealu građanske države, ali BiH to nije. Prema tome, ja sam bio svjedok kad je Haris Silajdžić 2006. godine upozoravao Željka Komšića da to nije dobar način i da će jako otuđiti Hrvate. To se i dogodilo. Predstavnike hrvatskog naroda trebali bi birati oni koji se etički definiraju kao Hrvati." - izjavio je Milanović.

Nikada nisam predlagao da se državljanima u BiH uskrati pravo, dodao je.

Predsjednica na pitanje o tome zašto misli da je najbolja za birače u BiH kaže da se bori za njih. "Već godinama, još kao veleposlanica, zalažem se da BiH uđe u akcijski plan za članstvo u NATO-u." 

"Kao predsjednik bit ću distanciran od politike stranaka. To mogu reći kao lider, a vi to nikad niste bili. Nisam ja '95 nakon Oluje dobio stambeni kredit kao perspektivni kadar", rekao je Milanović. Predsjednica mu je odgovorila da ne želi o njegovim kreditima.

Hercegovina.info