Štrajk u zagrebačkom 'Večernjem listu'

štrajk, večernji list
"Ni u najgoroj noćnoj mori nismo očekivali da će poslodavac na naš legitiman štrajk reagirati zaštitarima i kontrolnim točkama", izjavio je Hini glavni povjerenik Sindikata novinara Hrvatske u Večernjem listu Anton Filić, ističući i da su zaposlenike na ulazu u Večernji list ispitivali štrajkaju li ili ne.

Zadovoljan je, ipak, odazivom na štrajk u koji se, kazao je, uključila velika većina stalno zaposlenih, a to što im Uprava ne dopušta štrajk na radnom mjestu smatra kršenjem Zakona o radu, zbog čega je najavio da će štrajkaši pozvati inspekciju rada i policiju te podnošenje tužbe protiv poslodavca.

"To što smo u štrajku ne znači da smo prestali biti zaposlenici Večernjeg lista. Uprava nema pravo nadzirati rad sindikata", naglasio je Filić, prozivajući Upravu da nezakonito onemogućuje rad štrajkaškom odboru.

Filić je naglasio da će štrajk trajati do ispunjenja zahtjeva, odnosno dok Uprava ne potpiše novi kolektivni ugovor ili produlji primjenu važećeg te ne odustane od drastičnog smanjenja prava zaposlenika.

Zaposlenici Večernjeg lista u štrajk su stupili jer smatraju da je ukidanje kolektivnog ugovora svojevrsna civilizacijska regresija, te da se vlasnik tog dnevnog lista austrijska Styria takvo što ne bi usudila napraviti u Austriji.

Ukidanjem prava iz kolektivnog ugovora, upozoravaju, šalje se loša poruka hrvatskoj javnosti i čitateljima koji se mogu zapitati kako će se novinari boriti za prava malog čovjeka ako se nisu uspjeli izboriti niti za svoja.

Uprava Večernjeg lista, pak, smatra da štrajk, iako legitiman, nema pravog opravdanja jer je sindikatu, kažu, ponuđeno da zadrži veliki dio materijalnih prava iz dosadašnjeg kolektivnog ugovora bez obzira na poslovne gubitke s kojima se Večernji list trenutno suočava.

Uprava odbacuje tvrdnje sindikata da je ukinula kolektivni ugovor i drastično smanjila stečena prava te tvrdi da je spremna potpisati ugovor.

Fena