Što bi rekao pokojni Franjo Tuđman da vidi što Milanović radi državi koju je on stvarao?

Nedolazak Angele Merkel na svečanost ulaska Hrvatske u EU mogao bi označiti početak kraja ere Zorana Milanovića, koji je pokazao da definitivno ne kontrolira stanje niti unutar SDP-a niti unutar države. To što službeno kontrolira parlamentarnu većinu, premijer jedino može zahvaliti Tomislavu Karamarku, odnosno činjenici da je lider najjače oporbene stranke, uvjerljivo najnepopularniji političar u zemlji.

Veći diplomatski šamar Vlada Zorana Milanovića nije mogla dobiti - njemačka kancelarka Angela Merkel otkazala je svoj dolazak na svečanost povodom ulaska Hrvatske u Europsku Uniju, isti dan kada su njemački istražitelji raspisali tjeralicu za Josipom Perkovićem. Službeni razlog Angele Merkel kako za Hrvatsku nema vremena, s diplomatskog jezika prevedeno znači 'nebitni ste'.

Blamaža neviđenih razmjera koju možemo zahvaliti vladajućoj Kukuriku garnituri, dodatno je pojačana mišljenjem Europske komisije koja nam u srijedu poručuje: Hrvatska ne može stavljati nikakvo vremensko ograničenje na provedbu Europskog uhidbenog naloga!

Unatoč svemu tome, Milanovićev brod bez kormilara i s posadom bez kompasa i dalje plovi kontra europskog vjetra - u trenucima neviđenog diplomatskog skandala, premijer opet optužuje svakoga osim sebe samoga. Oponente svog tragikomičnog ponašanja, Crkvu, HDZ i svećenike proziva da su 20 godina štitili zločince te im čak prijeti izvjesnim King Kongom, ne otkrivajući tko se krije iza te grdosije. Premijer ide i korak dalje, bolje rečeno dublje pa unatoč porukama upozorenja iz Njemačke, staje uz sporni Zakon prema kojemu Hrvatska neće primjenjivati uhidbeni nalog za djela prije 2002. godine. Milanović tako u srijedu, 'hladno' kaže 'Europski uhidbeni nalog bit će izglasan kako je i predložen', iako nam iz Bruxellesa istog dana pišu da je to nemoguće!

Da je prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman živ, hvatao bi se za glavu i ne bi se mogao načuditi Milanovićevim potezima! Mogu li uopće građani zamisliti, da je danas 1991. godina i da se u Hrvatskoj vodi obrambeni rat, Milanovića na Tuđmanovu mjestu? Što bi ostalo od ove zemlje da je Milanović vodio u ratnim godinama i u samom početku stvaranja države?

Vjerojatno ne previše, jer prvi čovjek hrvatske vlade uspio je skoro u tome da izgubimo podršku Njemačke koja je bila stopostotni saveznik Hrvatske.

Nedolazak Angele Merkel na svečanost ulaska Hrvatske u EU mogao bi označiti početak kraja ere Zorana Milanovića, koji je pokazao da definitivno ne kontrolira stanje niti unutar SDP-a niti unutar države. To što službeno kontrolira parlamentarnu većinu, premijer jedino može zahvaliti Tomislavu Karamarku, odnosno činjenici da je lider najjače oporbene stranke, uvjerljivo najnepopularniji političar u zemlji.

Nepromišljenim potezima, Milanovićeva Vlada koja ne želi 'zakočiti' već bahato srlja u još veće dubioze i za sobom povlači čitavo hrvatsko društvo, dovela je do situacije u kojoj je Hrvatska postala taocem jednog čovjeka - Josipa Perkovića! Bolno je to za svakog Hrvata kad se sjeti hajke na generala Gotovinu koji je progonjen poput psa dok su vladajući 2003. i 2004. poručivali kako Hrvatska ne smije i neće biti taocem Ante Gotovine.
Skandalom kojega je izazvala pravnim makinacijama kako Perković ne bi mogao biti izručen, konfuzna Kukuriku Vlada zatresla je hrvatsko društvo iz temelja, državu iskompromitirala i osramotila, a odnosi s Njemačkom doživjeli su najgore zahlađenje u posljednjih dvadeset godina.

Ovo njemačko 'pljuskanje' po hrvatskom obrazu odgovor je na bizantske manipulacije Vlade Zorana Milanovića koja očito nije shvatila pravo značenje ulaska u zajednicu europske obitelji. Mislili su Kukurikavci pritajeno ući u EU, a nastaviti se ponašati kao i ranije, ne shvaćajući da ulazak u to društvo podrazumijeva određene civilizacijske i demokratske standarde.

Potez njemačke kancelarke dokaz je koliko je pogrešna bila politička procjene i zaključci Vlade Zorana Milanovića pa i predsjednika države, te koliko su 'nedozreli' za političke standarde Europske unije. Čitamo li između redaka, naši vladajući ovime su etiketirani kao 'treća liga', koja je još jednom nogom u Jugoslaviji i nikako se ne mogu otkačiti. Kao da i sami znaju da im u prvoj ligi nije mjesto!

Na veliku žalost Hrvata, to nije poruka samo vladajućoj strukturi nego i cijelom društvu zahvaljujući politici koju smo sami izabrali u prosincu 2011. godine.

Ta politika danas proziva HDZ jer ne ulaže amandmane na sporni Zakon, a premijer koji se prije nekoliko dana žalio da njegova stranka čisti smeće za HDZ-om, danas traži da HDZ čisti za njim.

Jer, zašto bi amandmane ulagao HDZ kad je to mogao napravit sam Milanović i na taj način povući takav prijedlog Zakona koji nas je doveo u središte diplomatskog skandala?!

Što se tiče pravnih sankcija za Hrvatsku, ukoliko Sabor u petak izglasa sporni Zakon o suradnji u kaznenim stvarima sa članicama EU prema kojemu se uhidbeni nalog neće primjenjivati za djela počinjena prije 7. kolovoza 2002. godine, bar nakratko smo spašeni. Implementacija Lisabonskog ugovora bit će dovršena krajem 2014. godine i tek tada će Europska komisija moći kazniti Hrvatsku i naredit promjenu odredbi u smislu vremenskog ograničenja za kaznena djela.

dnevno.hr