Stjepan Đureković - motivi ubojstva

Lex Perković, BIH, ubojstvo, anto đapić, Lex Perković, UDBA, popis, UDBA, Josip Perković, Vinko Sindičić, Općinski sud u Rijeci, UDBA, Josip Perković, UDBA, Stjepan Đureković, Zdravko Mustač, ubojstva, politički motivirano ubojstvo, Ilija Zovko, Ivan Grujić, Andrija Hebrang, Haški dokument, dragovoljci Domovinskog rata, žrtve komunističkih zločina, transkripti Haškog suda, UDBA, kodno ime Boem, ubojstva, ubojstva emigranata, slučaj Perković, UDBA, ubojstvo, UDBA, grob, likvidacija, UDBA, Nikica Martinović, Zastara nakon 25 godina, Atentati i otmice, Austriji, Milan Kučan, Josip Perković, UDBA, Andrija Hebrang, skrivena grobišta, Fred Matić, dr. Franjo Tuđman, dragovoljci Domovinskog rata, Auschwitz, holokaust, Zoran Milanović, židovi, komemoracija, sdph, Bleiburg, SFRJ, zatočenici, obeštećenje, nakon počinjenih egzekucija, UDBA, crna lista, OZNA, KNOJ, žrtve komunističkih zločina, komunisti, špijun, domaći izdajnici, katolička crkva, Slovenski publicist, Roman Leljak, oz

Zdravko Mustač, koji je svojedobno bio nadređen Perkoviću, tereti se za pomaganje i poticanje na politički motivirano ubojstvo. No tko je bio Stjepan Đureković i zašto je ubijen?

Za pravim odgovorima i istinom hrvatska javnost traga godinama.

Osamdesetih godina prošloga stoljeća Stjepan Đureković bio je jedan od uspješnijih direktora u Ini. Zbog optužbi za pronevjeru za trgovanja naftom 1982. napustio je Jugoslaviju i preko Austrije otišao u Njemačku. Godinu dana nakon toga je ubijen.

Za njegovo je ubojstvo 26 godina kasnije na doživotni zatvor u Njemačkoj osuđen Krunoslav Prates, i to na temelju iskaza drugog agenta Udbe Vinka Sindičića.

I tu priča nije stala.

Prema riječima Perkovićeva odvjetnika Ante Nobila, u presudi Pratesu Perković se označava kao organizator i naredbodavac. Međutim, u uhidbenom nalogu koji sam jučer prvi put vidio Perković se označava kao pomagač nepoznatim osobama u izvršenju kaznenog djela ubojstva, a njegova je radnja izvršenja pribavljanje ključa, i to je sav krimen koji oni stavljaju Perkoviću na teret, kaže Nobilo.

Istraživački novinar Željko Peratović tvrdi da je prije ubojstva Đureković trebao doći u Hrvatsku posvjedočiti o korupcijskom skandalu koji se dogodio u Ini. Naručitelj ovoga ubojstva kojem se sudi u Njemačkoj je Mika Špiljak, tadašnji član predsjedništva SFRJ. Njegov sin Vanja Špiljak i sin pokojnog Josipa Broza, Miša, bili su upleteni u veliku korupcijsku aferu u Ini. U tu aferu, i to mnogo manjoj mjeri, bio je upleten i pokojni Đureković, tvrdi Peratović.

Bivši agent Udbe Božo Spasić u izjavi za HTV prije 8 godina tvrdio je da je Đureković bio legatimna meta službi - ne zbog političkih razloga već novca.

Perkovićev odvjetnik tvrdi kako iza Đurekovićeva ubojstva stoji tada najmoćniji čovjek jugoslavenskih službi Stane Dolanc. Hrvatski ogranak službe, kaže Nobilo, nema veze s tom akcijom.

Nobilo ide i korak dalje pa se pita koja bi to neka druga zemlja pristala na izručenje svojega visoko rangiranog obavještajca. Možete li zamisliti da bi Mosad ili CIA predali svojega agenta - oni rat započnu da bi izvukli svoga agenta, dodaje Nobilo.

Peratović, pak, smatra da su to neumjesne usporedbe. Ovdje je riječ o tome da je hrvatski dio jugoslavenske tajne službe ubio više ljudi u inozemstvu, na zapadu, nego što su to učinile bugarske ili ruske tajne službe i istočnonjemačke službe. Dakle, to je državni terorizam neviđen i on mora biti kažnjen, rekao je Peratović.

U sjeni Perkovića i Mustača ostao je Ivan Lasić, bivši funkcionar Udbe koji je također na listi europskog uhidbenog naloga i koji, prema informacijama, živi u BiH.

hrt.hr