Stiže nevrijeme: U Zadru prolom oblaka, u Splitu udari olujnog juga

nevrijeme, olujno nevrijeme, Snažno nevrijeme, Hrvatska, vrijeme, BIH, oblačno, vrijeme
Kišni oblaci stigli su u većinu zemlje, a obilnija kiša tek stiže, kao i pad temperatura. Danas će u gotovo cijeloj Hrvatskoj mjestimice biti pljuskova s grmljavinom, a osobito u Dalmaciji gdje je velika vjerojatnost za obilnu oborinu.

U Zadru pale čak 53 litre kiše po četvornom metru, u Splitu olujni udari juga

Već iza ponoći kiša i grmljavina pogodile su Zadar i okolicu, a do 13 sati najviše kiše palo je upravo u Zadru.

Prema podacima mreže meteoroloških postaja Pljusak.com, u Zadru su pale 53 litre kiše po četvornom metru. Većina je pala između 6 i 7 sati ujutro kada je grad zahvatilo jako grmljavinsko nevrijeme, a zbog velike količine kiše u kratkom vremenu neke su se prometnice našle pod vodom.

U Splitu olujni udari juga, u prekidu katamaranske linije

Osim kiše, u Dalmaciji probleme stvara umjereno do jako jugo koje na splitskom području puše na udare do olujnih 72 km/h. Zbog toga su u prekidu katamaranske linije iz Splita za Vis i Korčulu, javlja Dalmacija Danas.

U prekidu su katamaranske linije Split - Hvar - Vela Luka - Ubli i Split - Vis, a trajekt na liniji Šibenik - Kaprije - Žirje ne pristaje u luku Kaprije.

Više od 20 mm oborine također je palo u Ražancu, Molatu, Starigradu Paklenici i na Dugom Otoku. Zadarsko i dubrovačko područje sredinom dana su najsvježije područje Dalmacije s temperaturama od 13 do 15°C, drugdje je toplijih 16 do 19°C.



Popodne i navečer obilnije oborine i grmljavina

U poslijepodnevnim satima pljuskovi se očekuju u središnjoj Hrvatskoj, a u gorju i na sjevernom Jadranu pljuskovi i grmljavina uz koje će ponegdje pasti i obilnija kiša. Umjereno do jako jugo do večeri će sasvim oslabjeti, a u noći na nedjelju zapuhat će bura.

Na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije u popodnevnim satima će kiše će biti sve češće i do kraja dana mjestimice će pasti i više od 40 litara po četvornome metru. Uz većinom oblačno vrijeme te umjereno i jako jugo, temperatura zraka bit će većinom između 13 i 18°C.

Na jugu Hrvatske će uz uglavnom oblačno te kišovito vrijeme dnevni hod temperature biti slabo izražen. A s umjerenim i jakim jugom more će biti umjereno valovito, na otvorenome i valovito.

U nedjelju još hladnije, uz kišu, buru, jugo, u gorju i snijeg, a od ponedjeljka...

"Zamjetno će svježije u kopnenom području biti u većinom oblačnu i kišovitu nedjelju, i to osobito u večernjim satima. Naime, u zapadnim će krajevima jutro biti najtopliji dio dana, a s padom temperature u višem će gorju biti snijega. Ponedjeljak će također biti poprilično svjež i razmjerno vjetrovit, no oborine će postupno prestati. Nakon toga uslijedit će barem dva suha i djelomice sunčana dana, a bit će i toplije. Krajem razdoblja ponovno raste vjerojatnost za promjenljivije vrijeme.

Na Jadranu u nedjelju i dalje mjestimice obilnija kiša i pad temperature, izraženiji na sjevernom dijelu, gdje će zapuhati jaka i olujna bura. U ponedjeljak će hladnije biti posvuda kako će se bura i sjeverni vjetar proširiti na cijelu obalu, a i kiša će do kraja dana prestati. Utorak i srijeda bit će sunčani, vjetar će već tijekom utorka sasvim oslabjeti. No jugo u četvrtak će najaviti ponovno nestabilnije vrijeme", prognozirala je za HRT dr. sc. Tanja Renko iz DHMZ-a.