Stipe Mesić: Da Dodik raspiše referendum, poslao bih vojsku u Posavinu

Milorad Dodik
"Hrvatska je jamac Dejtonskog sporazuma. Kada bi Dodik referendumom o odcjepljenju srušio Dejtonski sporazum, Republika Srpska odmah bi morala nestati, i zato bih vojno prekinuo koridor", objasnio je novinarima Stjepan Mesić, piše Novi list.

"Nevjerojatno je koliko Dodik vara međunarodnu zajednicu. On igra na kartu zamora: misli da će se svijet umoriti od BiH, a on će tada raspisati referendum o odcjepljenju, netko će se nekoliko dana buniti, a onda će sve splasnuti i velika Srbija bit će ostvarena", kazao je Mesić skupini izvjestitelja i komentatora dnevnih novina s kojima je neformalno razgovarao poslije tradicionalnog predsjedničkog prijema za novinare u povodu Božića i Nove godine.

I zato bi, kazao je Mesić, kao predsjednik države u slučaju referenduma o odcjepljenju RS od BiH, bio spreman i s Hrvatskom vojskom intervenirati kod Brčkog kako bi RS onesposobio za postojanje.

"Kako će se ponašati Ivo Josipović, to ćemo vidjeti", dodao je.

Upitan je li to svoje mišljenje iznio predstavnicima međunarodne zajednice, Mesić je odgovorio da jest, ali nešto blažim riječima.

Koridor o kojemu Mesić govori petnaestak je kilometara širok teritorijalni pojas sjever-jug, koji kod Brčkog povezuje istočni i zapadni dio Republike Srpske. Od hrvatske granice kod Županje udaljen je tridesetak kilometara, piše Novi list.