Stipe Gabrić Jambo: Optužnice objesite mačku o rep, ja sam nevin

Gabrić, Stipe Gabrić Jambo, tužiteljstvo, Stipe Gabrić Jambo, demant, Stipe Gabrić Jambo, Milan Bandić, Stipe Gabrić Jambo,  Jambo promet, Trgovački sud u Splitu
Jednom optužnicom Jamba se tereti da je prije deset godina, prilikom isplate naknade štete od suše koja je pogodila dolinu Neretve u ljeto 2003., proračun navodno oštetio za više od četiri milijuna kuna.Država je tada na račun grada za naknadu štete uplatila oko 5,6 milijuna kuna, dok je stradalima isplaćeno 1,38 milijuna kuna. Iako su ostatak od oko četiri milijuna kuna Jambo i tadašnji član povjerenstva za procjenu šteta Milorad Dodig trebali vratiti državi, Jambo je navodno zadržao novac fiktivnim ugovorima. Gabrić i Dodig su s namjerom da izbjegnu vraćanje novca u proračun i gradu priskrbe nepripadajući novac dopunili popis stradalnika sa 160-ak imena i iznosima pomoći u visini od oko četiri milijuna kuna, iako popis tih osoba nije bio po zakonu jer nisu imale pravo zahtijevati pomoć. Od osoba koje su dodane na popis kasnije je zatraženo da ga se odreknu u korist grada pa je grad Metković, to jest Jambo u dogovoru s Dodigom protuupravno zadržao oko četiri milijuna kuna državnog novca.

Drugom optužnicom Jamba se kao direktora tvrtke »Jambo d.o.o.« i bivšeg direktora metkovske tvrtke »Razvitak« Antu Lozića tereti zbog gospodarskih zlouporaba vezanih za nekretninu u Kleku, odnosno da su na razlici prodajne i stvarne vrijednosti Gabrićevoj tvrtki stekli korist od oko 42,5 milijuna kuna. Gabrić i Lozić su, prema optužbama, u drugoj polovici 2003. te početkom 2004. u Metkoviću sklopili kupoprodajni ugovor za nekretnine Turističkog naselja Klek po cijeni znatno nižoj od tržišne. Nezakonitu višemilijunsku korist tvrtka »Jambo d.o.o.« stekla je na razlici prodajne cijene i stvarne vrijednosti. Nakon što je početkom ove godine tužiteljstvo u Metkoviću podiglo optužnicu protiv Jamba i Lozića zbog tih gospodarskih zlouporaba, Jambo je poručio da i tu optužnicu »mogu objesiti mačku o rep«. Tada je rekao da je Vrhovni sud, odlučujući o žalbi stečajnog upravitelja »Razvitka« ustvrdio da je kupoprodaja bila uredna. »Vjerujem u pravnu državu i svoju nevinost, a neka sud radi svoj posao«, rekao je danas Jambo, zaključivši da ga je sud u slučaju Klek već oslobodio krivnje.

Hina