Stigla nova droga, izaziva bol, mučninu, ošamućenost i smrt

Alkoholizam
Prvi put je zaplijenjena na području Osječko-baranjske županije tokom ljeta. Riječ je o psihoaktivnoj tvari iz generacije sintetskih kanabinoida. Prodaje se kao biljna mješavina u crno-žutim plastičnim omotima. Dizajnirana je kako bi oponašala učinke kanabisa, ali je mnogo opasnija. U Europi je već odnijela nekoliko života.

Simptomi trovanja su ošamućenost, vrtoglavica, ubrzan rad srca, mučnina, povraćanje, bol u prsima, zujanje u ušima, glavobolja, tjeskoba... U slučaju pretjerane konzumacije i smrt.

U Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo ističu da kanabis u današnje vrijeme nije onaj kanabis kakav je nekada bio te da sadašnje uzgojene vrste sadrže nekoliko puta više aktivnih tvari.

Naime, među novim psihoaktivnim drogama koje su se pojavile na međunarodnom tržištu vrlo su prisutni sintetski kanabinoidi (oko 60 posto), znatno otrovniji, a zlouporaba je povezana s brojnim trovanjima pa čak i smrtnim slučajevima.

Korisnici uglavnom i ne znaju što su uzeli niti kako će djelovati. Snažni psihostimulans, sintetski kation alfa-PVP, povezuje se s gotovo 200 akutnih intoksikacija i više od 100 smrtnih slučajeva u Europi. Nove psihoaktivne tvari su pronađene u proizvodima koji se na tržištu prodaju kao zamjene za lijekove, kao što su to na primjer benzodiazepini.

Velika prijetnja u novije vrijeme je i opskrba drogama preko interneta, jer nabava novih droga tim putem postaje sve veća, a kontrola je vrlo teška, navodi se u Evropskom izvješću o drogama.

Eksperimentiranje sa psihoaktivnim sredstvima već dugi niz godina počinje u dobi od oko 16 godina, a kao glavni povod liječeni ovisnici najčešće navode utjecaj vršnjaka ili partnera, znatiželju, psihološke probleme, zabavu, želju za samopotvrđivanjem, dosadu te probleme u obitelji.

Izvještaj pokazuje i da su ovisnostima sklonije osobe s poremećajem ličnosti, poremećajem ponašanja, afektivnim i neurotskim poremećajem. Depresivne osobe u pokušaju "samoliječenja" češće posežu za psihoaktivnim drogama, prenosi Hina.