Stier kritizirao Dačića zbog Stepinca i odbio bilateralni susret

ivica dacic
''Napad na kardinala Stepinca, koji smo čuli od Dačića, je bio napad u najgoroj maniri jednog komunističkog aparatčika. Kao što je bio progon kardinala Stepinca s montiranim procesom, propagandom koju je jugoslavenska komunistička vlast tada razvijala«, kazao je Stier u izjavi za novinare na margini svečanog obilježavanja 175. obljetnice Matice hrvatske u Zagrebu.

»Te se laži, nažalost, danas kontinuirano ponavljaju. Meni je žao što ima i Hrvata koji su u tome sudjelovali. Prošle godine je u srpskim medijima i Stipe Mesić ponavljao te laži«, dodao je.

»Što se tiče Dačića, državna tajnica u Ministarstvu vanjskih poslova Pejčinović je jučer pozvala srbijansku veleposlanicu, izložila našu poziciju, iznijela oštar protest i mi smo odbili zahtjev Dačića za bilateralni susret'', kazao je Stier.

Srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić nazvao je u četvrtak »žalosnim« podizanje spomenika kardinalu Alojziju Stepincu u Osijeku, nazvavši ga ratnim zločincem te ocijenivši taj čin jasnom porukom Srbima da je zločin protiv njih dozvoljen i nekažnjiv.

»Žalosno je to što se događa u Hrvatskoj, što potvrđuje činjenica da je u povodu podizanja spomenika Stepincu, ratnom zločincu iz vremena fašističke ustaške NDH, najoštrija kritika došla zbog toga što je - uz parking«, naveo je Dačić u priopćenju koje je objavilo ministarstvo vanjskih poslova Srbije.

Dačić je postavio pitanje »zašto EU šuti o rehabilitaciji fašizma i ratnih zločina«.

On je podizanje spomenika Stepincu u Osijeku ocijenio »pokazateljem da je u Hrvatskoj stvoreno ozračje da je antisrpska politika, opravdavanje zločina nad Srbima i rehabilitiranje fašističke ustaške NDH, uobičajena stvar«.

»To je i jasna poruka Srbima da je zločin protiv njih dozvoljen i nekažnjiv«, istaknuo je Dačić, te upitao zašto Bruxelles ne reagira. »Zašto Europska unija šuti o rehabilitiranju fašizma i ratnih zločina? Da li šutnja znači odobravanje? Ili će me netko iz EU, najzad, demantirati.«

Spomenik blaženom kardinalu Alojziju Stepincu otkriven je u četvrtak u Osijeku uoči 57. obljetnice njegove smrti.


Hina