Sreću je potražio u Njemačkoj, no brzo se razočaran vratio u Hrvatsku i otkrio svoje razloge

žene, plaća, jamci, kredit, kina, gospodarstvo, Novac, prevara, Vlada ZHŽ, Novac, bankrot, proračun zhž, Zdenko Čosić, žiranti, Zakon, banka, kamate, uni kredit, prevara, zarada, lutrija, milijunaši, Livno, Tomislavgrad, devize, dug, štednja, MMF, dug, BIH, sramota, Hrvati, bogatstvo, bogataši, Tovarnik, Ravnateljstvo policije, na izlazu iz Hrvatske, zaplijena novca, granična kontrola, božićno čudo, selo, lutrija, frizer, mještani, euri, bogati, siromaštvo, posao, Novac, MMF, novac mmf, BIH, Grude, Novac, vraćanje, Grude, Novac, vraćanje, BIH, izbori, imovina, BIH, kamate, krediti, Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa , Centralna banka BiH, BIH, kredit, jamac, vraćanje, gazda, najbolji šef, bonus zaposlenicima, tvrtka, dijaspora, BIH, Novac, prevara, internet, Novac, banke, mladenci, Tečaj eura , marke, BDP, Program javnih investicija, hrvatski turizam, hrvatsko gospodarstvo, MMF, novac mmf, korisnici kredita MMF-a, financije, Ustavni sud BiH, rastrošnost, financijska sreds
Shvatio je da jedna plaća nije dovoljna da njegova obitelj živi u Njemačkoj. Kao i mnogi drugi, poželio je da mu se u inozemstvu pridruže žena i dvoje djece.

- U inozemstvu ovisi koji posao radite, jeste li sami ili imate obitelj. Sve to utječe hoćete li s poslom vani biti zadovoljni ili će vam on biti razočaranje, kao što je meni - kazao je Vid za Virovitički list.

On je četiri mjeseca radio kao dostavljač paketa i to po 16 sati dnevno. U najboljem slučaju plaća mu je bila oko 1400 eura. Sam je vozio kombi, komunicirao s klijentima te mu je mobitel bio upaljen 24 sata dnevno. Živio je u trosobnom stanu s kolegama radnicima, a svaki od šestorice plaćao je po 200 eura za smještaj.

- Stanarina je u Njemačkoj jako skupa, za nas četvero trebalo bi nam oko tisuću eura samo za stanarinu s režijama, a moja se plaća u najboljem slučaju kreće do 1400 eura. Supruga, koja ovdje ima stalan posao, budući da je majka dvoje djece koja još ne idu u školu, u Njemačkoj može raditi samo na pola radnog vremena, odnosno najviše četiri sata. Živjeti samo od moje plaće, ne bi nam bilo dovoljno - govori Vid o razlozima povratka u Hrvatsku.

S njim se vratilo i dvadesetak drugih kolega, a po povratku se zaposlio kao sezonac u plastenicima i imao je sreće što je uskoro dobio stalan posao.

- Ako moram birati između obitelji i posla, uvijek ću odabrati samo onu varijantu koja nam omogućuje da ostanemo zajedno - poručuje Vid koji je radio u Hannoveru i Karlsruheu.