Srbijansko izaslanstvo donijelo dokumente, Vučić objasnio o čemu je riječ: Imat ćemo mi toga još

Srbijansko izaslanstvo donijelo dokumente, Vučić objasnio o čemu je riječ: Imat ćemo mi toga još

Aleksandar Vučić, srbijanski predsjednik, došao je u prvi službeni posjet Hrvatskoj. Sastao se s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović, a srbijansko izaslanstvo u Zagreb je donijelo i kutije s dokumentima.

Na konferenciji za medije nakon sastanka Vučić je objasnio o čemu se radi. Predsjednici je predao spisak dokumenata koje su spremili i objasnio da se radi o "spisku matičnih knjiga državljana rođenih, vjenčanih, umrlih s područja Dvora".

"Imat ćemo mi toga još", rekao je Vučić dok su se on i Grabar-Kitarović fotografirali ispred dokumentacije.

Na dokumentaciju iz Dvora na Uni, postavljajući pitanje Aleksandru Vučiću, osvrnula se urednica vanjske politike Nove TV Ivana Petrović.

"Tu dokumentaciju kao novinarka razumijem kao čin dobre volje i početak onoga što je, za raditi jedan tako dug i kompleksan proces kao što je traganje za nestalima, neophodno, to je elementarno političko povjerenje", rekla je Petrović.

Vučića je pitala je li spreman Hrvatskoj ustupiti dokumente Vukovarske bolnice i logora u Srbiji u kojima je, navela je, ključ sudbine mnogih nestalih.

"Ta pitanja su za nas vrlo teška. Možda ću vas iznenaditi odgovorom: neću vam reći što mi sve očekujemo iz Lore i da bude isti aršin prema Hrvatima koji su počinili zločine, kao i prema Srbima. Ali odgovorit ću na ovo pitanje konkretno. Sve što može pomoći u pronalasku nestalih, sve ćemo dati. I imat ćemo značajnih pomaka uskoro", rekao je Vučić.

dnevnik.hr