Srbi nakon pada Vukovara Hrvata palili upaljačem, razbili mu bocu rakije o glavu

Srbi, Vukovar, optužnica

Osječko Županijsko državno odvjetništvo podiglo je optužnicu protiv 51-godišnjeg srbijanskog državljanina, koji je nedostupan hrvatskim vlastima, a kojom ga tereti da je 21. studenoga 1991. u Vukovaru nakon okupacije grada fizičkim i psihičkim zlostavljanjem počinio ratni zločin nad zarobljenim hrvatskim braniteljem, prenosi index.hr.

Tužiteljstvo je u utorak priopćilo kako okrivljenoga sumnjiči da je ratni zločin protiv ratnog zarobljenika, tada 21-godišnjeg pripadnika 1. Gardijske brigade Hrvatske vojske, počinio kao pripadnik srpske paravojne postrojbe "Leva sudoperica".

Zajedno s drugim pripadnicima te postrojbe on je iz prostorije na vukovarskom Veleprometu, gdje su nakon okupacije grada bili zatočeni te zlostavljani i ubijani hrvatski civili i branitelji, izveo tog zarobljenika te ga odveo u kuću u Vukovaru, gdje je bilo još petnaestak naoružanih osoba s obilježjima spomenute paravojne formacije.

U namjeri da se nad njim iživljavaju prije likvidacije tamo su, stoji u optužnici, skinuli s njega jaknu i majicu te ga golog do pasa posjeli na stolicu, vrijeđali ga i pljuvali po licu te ga udarali rukama po glavi i glavom o stol.

Okrivljeni ga je plamenom iz upaljača palio po lijevoj nadlaktici i uhu, a plamenom sa svijeće po bradavicama, tvrdi osječko tužiteljstvo.

Razbili mu bocu rakije o glavu

Potom su ga drugi pripadnici ove srpske paravojske s cijevi puške pumperice dva puta udarili po glavi od čega je počeo krvariti, razbili su mu bocu rakije o glavu te ga zarezali po tjemenu i čelu.

Ubadali su ga grlićem razbijene boce, a pripadnica te postrojbe je tijekom opisanog fizičkog zlostavljanja više puta nagovarala ostale da ga spolno ozlijede, piše u optužnici.

Zarobljeni hrvatski branitelj je trpio velike bolove zbog fizičke torture te intenzivan strah zbog prijetnji kojima je bio izložen.

Do njegove likvidacije, kaže osječko tužiteljstvo, ipak nije došlo jer su ga iz spomenute kuće izvukli i spasili drugi pristigli pripadnici navedene srpske postrojbe "Leva sudoperica".

Okrivljeni nije dostupan hrvatskim tijelima kaznenog progona.