Spremite se, stiže opasno vrijeme: Upaljen crveni meteoalarm

snijeg, Mostar, zahlađenje, snijeg, Srbija, zoran vakula, snježno nevrijeme, Snažno nevrijeme, meteoalarm
Snijeg, kiša i orkanska bura ono je što Hrvatsku čeka u idućih nekoliko dana. Za danas je svoje upozorenje izdao i Meteoalarm koji je Dalmaciju ‘obojio' u crveno

Zimski se uvjeti nastavljaju diljem kopnenog područja, posebice u istočnim i još više gorskim krajevima, gdje mjestimice ima i više od pola metra snijega, a i ponegdje na sjevernom Jadranu, gdje će osim pahulja ponovno biti i većinom jake, gdjegod i olujne bure, podno Velebita od petka do subote ujutro vjerojatno i s orkanskim udarima. Za razliku od prošlih dana, potkraj četvrtka će jaka bura zapuhati i na jugu Hrvatske. No, već u nedjelju bi nevolja na većem dijelu Jadrana moglo biti zbog često jakog juga i gdjegod obilne kiše, koja bi nakon nekoliko snježnih dana mogla padati i mjestimice u kopnenom području. Osim nje, problema će vjerojatno biti i zbog ponegdje prilično niske temperature tijekom djelomice sunčanog vikenda, a i zbog novog snijega početkom novoga tjedna. Sumirao je ono što nas čeka u idućih nekoliko dana Zoran Vakula za HRT.

Njegovu prognozu potvrđuje, pak, i upozorenje Metaoalarma koje je Kvarner i Velebitski kanal obojilo u crvenu boju. Narančasto upozorenje odnosi se na Dalmaciju i zapadnu obalu Istre.

Snijeg i sve jača bura

Detalje za iduća dva dana donio je, pak, mr. sc. Dragoslav Dragojlović, iz Službe za vremenske analize i prognoze DHMZ-a.

Za četvrtak je tako za istok zemlje prognozirao oblačno vrijeme, povremeno sa snijegom koji će posebice u Podunavlju stvoriti snježni pokrivač. Puhat će povremeno umjeren sjeverni vjetar. Temperatura zraka uglavnom od -3 do 1 °C.

Podjednako relativno hladno bit će i u središnjoj Hrvatskoj, te također oblačno, mjestimice uz mogućnost slabog snijega. Puhat će ponegdje umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar. Oblačno, uz snijeg i snježni pokrivač vrijeme je predviđeno i za Liku i Gorski kotar.

Na sjevernom Jadranu će, pak, biti djelomice sunčano i vjetrovito. Zapuhat će umjerena, poslijepodne i navečer jaka i olujna bura, podno Velebita s orkanskim udarima, a ponegdje može biti i snijega nošenog burom. Temperatura zraka u gorju od -6 do -2 °C. Jutarnja temperatura uz obalu između 1 i 4 °C, u unutrašnjosti Istre malo niža, a najviša dnevna od 4 do 8 °C.

U Dalmaciji djelomice sunčano, u unutrašnjosti povremeno s umjerenom naoblakom. Zapuhat će umjerena, poslijepodne jaka i olujna bura. Jutarnja temperatura od -2 do 0 °C, uz obalu između 2 i 5, a najviša dnevna uglavnom od 5 do 11 °C, u unutrašnjosti malo niža.

Na jugu Hrvatske uglavnom suho i djelomice sunčano. U početku će puhati slab do umjeren istočnjak i jugo, zatim umjerena, prema večeri i jaka bura. Jutarnja temperatura od 5 do 8 °C, a najviša dnevna između 8 i 12 °C.
U petak smirivanje, no hladno jutro

HRT navodi kako se u petak očekuje kratkotrajno smirivanje vremena.

"U petak na kopnu još može pasti malo snijega i to uglavnom u istočnoj i gorskoj Hrvatskoj. Puhat će i umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar. U subotu će se djelomice razvedriti pa se očekuje vrlo hladno jutro. U nedjelju sa zapada novo naoblačenje, ponegdje uz kišu i snijeg, koji će vjerojatno još češći biti u prvom dijelu sljedećega tjedna.

Na Jadranu i u petak vjetrovito, s jakom i olujnom burom, na sjevernom dijelu mjestimice i orkanskom, a malo kiše može još pasti uglavnom na južnom dijelu. U subotu djelomice sunčano uz slabljenje bure, a već u nedjelju novo naoblačenje, ponegdje s kišom, te umjerenim i jakim jugom i južnim vjetrom. Početkom novoga tjedna povećava se vjerojatnost stabilnijeg i sunčanijeg vremena, većinom uz umjerenu i jaku buru", prognozirao je za HRT mr. sc. Dragoslav Dragojlović.

Net.hr