Spremite se na ekstremno hladno razdoblje, i u Dalmaciji će biti do minus 10

snijeg, Hercegovina, vrijeme, vrijeme, zimsko vrijeme, snijeg, stanje na cestama, stanje na putevima, AMS BIH, snijeg, auto, stanje na cestama, stanje na putevima, stanje na prometnicama
Čak će uz obalu temperature zraka noću ponegdje padati ispod minus 5 stupnjeva Celzijevih, a nije isključena mogućnost da ponegdje padnu apsolutni minimumi za mjesec prosinac.
Ekstremno hladno vrijeme očekuje se na Staru godinu i u novogodišnjoj noći. U zaobalju se očekuju temperature zraka niže od minus 10, a uz obalu i na otocima od minus 8 do nule. Puhat će jaka i olujna bura koja će sve dane činiti hladnoću još izraženijom!

Danas poslijepodne stiže nam ciklona koju je Crometeo tim nazvao Ines. Ona se jučer nalazila nad Irskom, a zatim se preko zemalja Beneluxa kopnom spuštala do Genovskog zaljeva, gdje se produbila i nosi nam jaku promjenu vremena. U dijelu zemlje padat će obilan snijeg, a na sjevernom Jadranu ponegdje će ga biti i do obale. Ovako nagli pad temperature zraka, koji nas očekuje sljedećih dana, bit će pravi šok za svaki organizam. Čak i za vrijeme kraćeg izlaganja niskim temperaturama zraka, valja se toplo odjenuti, savjetuju liječnici.

Subota će početi pretežno sunčano. Sredinom dana na sjevernom Jadranu slijedi postupno jače naoblačenje, do večeri će se proširiti na Dalmaciju. Počet će kiša, a u zaobalju će ponegdje biti i snijega, na sjevernom Jadranu iznad 300, a u Dalmatinskoj zagori iznad 500 metara nadmorske visine. Navečer će oborine mjestimice biti obilne, praćene grmljavinom. Jugo će najprije zapuhati na sjevernom Jadranu, popodne će se proširiti na Dalmaciju i brzo jačati.

Olujno jugo
Navečer će u Dalmaciji jugo ponegdje dosegnuti olujni prosjek, a mogući su orkanski udari veći od 120 kilometara na sat. Kasno navečer na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana vjetar će okretati na jugozapadnjak i zapadnjak, a moguća je i ciklonalna plima. Minimalne jutarnje temperature zraka u zaobalju od minus 5 do 0, uz obalu i na otocima od minus 1 do 6 stupnjeva Celzijevih. Najviše dnevne temperature u zaobalju od 1 do 6, uz obalu i na otocima od 6 do 12 stupnjeva.

Nedjelja će biti oblačnija u prvom dijelu, osobito u noći kada će mjestimice pasti više od 40 litara kiše, a u višim planinama zaobalja i više od 30 centimetara snijega. Na sjevernom Jadranu snijeg je u noći i ujutro moguć ponegdje do mora, u Dalmaciji će padati samo u planinama i višim dijelovima Zagore.

Orkanska bura
Prestanak oborina i djelomično razvedravanje prvo će zahvatiti sjeverni Jadran, a postupno će se danju širiti na Dalmaciju. U srednjoj i južnoj Dalmaciji će još u početku puhati jako i olujno jugo, na sjevernom jaka do olujna, podno Velebita i orkanska bura, a između će prolazno biti vjetra zapadnih smjerova, popodne na jugu Dalmacije i lebića. Do kraja dana umjerena do jaka, ponegdje i olujna bura s orkanskim udarima proširit će se na cijelu obalu. Jutarnje temperature zraka na sjevernom Jadranu od minus 6, ponegdje u zaobalju do 6 stupnjeva Celzijevih na vanjskim otocima, u Dalmaciji od 0 na kninskom do visokih 13 stupnjeva ponegdje na otocima južne Dalmacije.

Sredinom dana od 0 podno Velebita do 13 stupnjeva na krajnjem jugu Dalmacije. Navečer posvuda daljnje jače zahladnjenje.

Od ponedjeljka do vikenda na Jadranu će biti uglavnom suho uz barem pretežno ili djelomično sunčano vrijeme. Slab snijeg padat će povremeno u podvelebitskom kanalu, ali će ga povremeno biti čak na otvorenom moru ili vanjskim otocima. Puhat će jaka bura, podno obalnoga gorja olujna s orkanskim udarima.

Iz dana u dan bit će sve hladnije pa će najviše dnevne temperature biti u zaobalju od minus 6 do minus 2 stupnja, uz obalu i na otocima od minus 2 do 4 stupnja. Noćne temperature zraka bit će izrazito niske. Posvuda će biti ispod nule, čak i na otocima. Uz obalu se očekuje da će se noćne i jutarnje temperature zraka ponegdje spuštati ispod minus 5, što je vrlo rijetko.
NEDJELJA

Inače, nedjelja nam donosi pravu snježnu oluju. Najviše snijega past će u noći i prijepodne u Lici, Gorskom kotaru i središnjim predjelima. U gorju mjestimice više od pola metra, a u nizinama možda i više od 30 centimetara, osobito na karlovačkom području.

PONEDJELJAK

U ponedjeljak ujutro još će biti slabog snijeg na istoku, a zatim će posvuda biti većinom suho i djelomično sunčano te vrlo hladno.

UTORAK

U utorak većinom suho uz promjenjivu naoblaku i vrlo hladno. Ponegdje vrlo slab snijeg, uglavnom u gorskim krajevima. Jutarnja temperatura od minus 15 do minus 9 stupnjeva, uz vedru noć bez vjetra po kotlinama možda i oko minus 20.

SRIJEDA

Slično vrijeme očekuje nas i u srijedu, na Staru godinu. Uglavnom suho, moguća su sunčana razdoblja, vrlo hladno i vjetrovito. Temperatura zraka slična onoj u utorak, a u jutarnjim satima može se ponegdje u kotlinama spustiti i do minus 25 stupnjeva ako noć bude vedra i tiha. Vrlo hladno i suho vrijeme trebalo bi biti i u novogodišnjoj noći i na prvi dan 2015. godine.

Izvor: SLOBODNADALMACIJA.HR