FOTO/VIDEO  Spomenik Gordanu Ledereru

Gordan Lederer, Čukur , Slomljeni pejzaž
Spomen-obilježje Slomljeni pejzaž otkrili su glavni ravnatelj Hrvatske radiotelevizije Goran Radman i gradonačelnik Hrvatske Kostajnice Tomislav Paunović u nazočnosti ministra hrvatskih branitelja Predraga Matića, zagrebačkoga gradonačelnika Milana Bandića, supruge Gordana Lederera, zaposlenika Hrvatske radiotelevizije i brojnih drugih uzvanika.
Otkrivanjem spomen obilježja "Slomljeni pejzaž", na brdu Čukur pokraj Hrvatske Kostajnice, na svečan je način u ponedjeljak obilježena 24. obljetnica pogibije snimatelja Hrvatske televizije Gordana Lederera.

Lederer je, istaknuto je, poginuo na današnji dan na svom "radnom mjestu", snimajući hrvatske branitelje koji su branili Pounje od srpskog okupatora.

Svečanosti, održanoj pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora, uz ostale su bili nazočni ministar branitelja Fred Matić, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, sisačko-moslavački župan Ivo Žinić i brojni drugi izvanici.

Glavni ravnatelj Hrvatske radiotelevizije Goran Radman izrazio je žaljenje što oni koji su pucali na Lederera do danas nisu privedeni pravdi.

"Oni koji su mogli pomoći da preživi nakon teškog ranjavanja, nisu to željeli učiniti. Ovaj spomenik Hrvatska radiotelevizija je podigla u njegov spomen i želimo da on bude inspiracija svima nama zaposlenicima, građanima Hrvatske Kostajnice i svim građanima Republike Hrvatske da po uzoru na njegov život i smrt, traže inspiraciju svoga života. Želimo da na ovo mjesto dolaze generacije mladih i inspriraju onime što je Lederer ostavio", rekao je Radman.

Zahvalio je svima koji su sudjelovali u ostvarenju projekta podizanja spomenika i uređenja memorijalnog kompleksa, posebno autorskom timu arhitektima Kati Marunici i Nenadu Ravniću, te kiparu Petru Barišiću.

Najavio je da će Hrvatska radiotelevizija obilježavati sva mjesta stradavanja svojih snimatelja.

Nazočne je pozdravio kostajnički gradonačelnik Tomislav Paunović, koji je govorio o dobroj suradnji grada i HRT-a pri ostvarenju projekta, a voditelj projekta Milan Bešlić obrazložio je cijeli natječajni i izvedbeni postupak.

Spomenik u obliku kruga propucanog metkom simbolizira savršenstvo života i objektiv Ledererove kamere, zajednički su otkrili Goran Radman, Tomislav Paunović i Milan Bešlić.

Radman je Ledererovoj supruzi Ani i kćerci Petri, te gradonačelniku Paunoviću, uručio umanjenu repliku spomenika u obliku plakete.

"Ponosna sam što pucanj u mog oca ipak nije spriječio širenje istine o Domovinskom ratu", priopćila je Petra Lederer. U povodu obljetnice, u Hrvatskoj Kostajnici je otvorena izložba fotografija snimatelja HRT-a.