Splitski intelektualci organizirat će antigay paradu!

... će tražiti da ne daju suglasnost za održavanje Split Pridea na istoj trasi na kojoj se održao prošle godine. Kažu da su pripremili kaznene prijave, koje će podnijeti ako se ponovno dopusti održavanje parade, piše Dalmacijanews.com.

- Lani je grubo prkršen Zakon o javnom okupljanju. Policija tu nema pravo arbitrirati, a ako dobiju dozvolu za paradu organizirat ćemo antiskup - kazao je povjesničar Stjepan Lozo i dodao kako su porikupili više tisuća potpisa građana koji se kao i oni protive paradi u središtu grada. Tvrde kako je trošak osiguranja lanjske parade po nekim podacima iznosio milijun i 800 tisuća kuna, a smatraju da je u vremenu sloma gospodarstva i siromaštva trošenje tolikih proračunskih sredstava neprihvatljivo.

- Teško je naći primjer da se u Splitu, čak i u komunizmu, ikada dogodio tako zastrašujući nastup državne sile prema građanima. Događaj je prekinut, a ružne slike obišle su svijet. Ako se uskrti suglasnost za najavljenu paradu, spriječit će se nasilje nad nedužnim sugrađanima i zaštiti najslabije u našoj političkoj zajednici, a to danas nisu oni koji paradiraju povorkama gay pridea - rekao je Lozo.

I sami organizatori drže da njihov skup podrazumijeva narušavanje reda i mira, pa traže snažnu policijsku zaštitu, a pri tome ne žele prihvatiti manje izložene lokacije za svoj skup koje bi drugima bile prihvatljivije. Intelektualci također traže i da se raspiše referendum na kojem bi se građani izjasnili slažu li se s paradom ili ne.

- Možda sada nema dovoljno vremana za organiziranje referenduma, ali on bi se svakako trebao provesti jer oni namjeravaju paradu organizirati i idućih godina - rekao Guido Piasevolli.

Osim Loze i Piasevollija, među osobama koji podržavaju ove stavove su profesorica Tatjana Alajbeg, novinar Joško Čelan, Miroslav Klarić, akademski kipar i slikar, docent, Marko Džaja, osnivač dragovoljačkih odreda 1990. godine, Gordan Sladoljev, dugogodišnji ravnatelj glazbene škole, Barbara Kovačić-Domančić, kustos Galerije Ivana Meštrovića, Miroslav Lozina, osnivač Hrvatske ratne mornarice 1991. godine, odvjetnik Željko Ostoja...