Split zabranio gay paradu na rivi

"Ove godine obratile su nam se tri udruge građana sa zahtjevom za izmjenom trase. Zahtjevi su potpisani i time su se za Grad Split bitno promijenile okolnosti u kojima se povorka organizira u odnosu na prošlogodišnju situaciju, kao i na situaciju koja je bila u trenutku kada smo sa organizatorima obavili sastanak oko ovogodišnjeg Gay Pridea", pojasnili su iz Banovine, prenosi Index.hr.

Poruka iz Banovine: Suzdržite se nasilja

Uvažavajući Ustav i zakone, Grad Split će izmijeniti zaključak o davanju na privremeno korištenje javnih gradskih površina Lezbijskog grupi Kontra na način da će 9. lipnja 2012. godine dati na privremeno korištenje javne gradske površine u Đardinu, Ulici kralja Tomislava, Marmontovoj ulici i Prokurative u vremenu od 14 do 19 sati radi postavljanja bine i organiziranja povorke Split Pride 2012, navela je Kerumova administracija u svom priopćenju.

Ističu kako su pred zakonom i Ustavom svi građani RH jednaki pa pozivaju sve one koji imaju drukčije stavove i seksualnu orijentaciju da se suzdrže od nasilja i civilizirano i uljuđeno izraze svoje mišljenje.

Stjepan Lozo: Ekspliciranje seksualnosti na javnoj površini nije pristojno

"To nije u skladu s našim zahtjevima. Mi smo tražili da se uskrati suglasnost za javne površine ili referendum. Mi smatramo da ekspliciranje vlastite seksualnosti na javnoj površini nije pristojno. To nije građansko ponašanje. Za to postoje dvorane. S obzirom da nam je bio cilj da legitimiramo raspravu o tome, jer je nametnut strah pričanja o tim temama, mislim da smo podigli demokratsku razinu jer se i o toj temi sada priča otvoreno i bez straha. Ovo je važno posebno zato jer smo imali svježa iskustva jednopartijskog totalitarizma u kojem se o nekim temama nije smjelo razgovarati. Zbog toga smo našom akcijom htjeli reći da građani Splita imaju pravo razgovarati o svim temama pod kapom nebeskom kako god ih je volja. Svi. I oni koji su za i oni koji su protiv. Promjena trase nas ne zadovoljava, riječ je o kompromisu, no ipak pokazuje dobru volju gradskih vlasti da uvaži mišljenje građana", kazao nam je Stjepan Lozo iz građanske inicijative koja je tražila zabranu parade.

Kontra, Iskorak i Domine najavili tužbe!

O zabrani Povorke ponosa na splitskoj rivi oglasili su se i organizatori - udruge Kontra, Iskorak i Domine.

"Pravo na javno okupljanje je jedno od osnovnih ljudskih prava koje je zagarantirano međunarodnim dokumentima, Ustavom, te zakonima Republike Hrvatske. Ono se nikome ne može osporiti jer to traži grupa građana. Grad Split nema zakonske osnove ni ovlasti da zabrani javno okupljanje Split Pride. Pokušaj promjene rute koja je već utvrđena pravomoćnim zaključkom nadležnih tijela od strane Grada, predstavlja kršenje Ustavnih i Konvencijskih odredbi koje jamče pravo slobodnog okupljanja", poručuju organizatori uz najavu sudskih postupaka protiv Grada Splita zbog ove zabrane.

"Osuđujemo postupanje Grada Splita kojim se stvara negativna atmosfera u javnosti i ponovno potiče na diskriminaciju i nasilje. Predstavnici gradske vlasti koji bi trebali štiti prava svih građana i građanki, krše zakone Republike Hrvatske i na štetu ljudskih prava jedne marginalizirane skupine pokušavaju pridobiti naklonost dijela javnosti", navodi se u priopćenju kojeg potpisuju Sanja Juras - koordinatorica Lezbijske grupe Kontra, Zoran Dominković - koordinator Iskoraka te Mirjana Kučer - izvršna koordinatorica udruge Domine.

"Kao organizatori Split Pridea mi ćemo se držati najavljenog programa i rute. Očekujemo da će nam ove godine država osigurati pravo na javno okupljanje. Dolazak na Split Pride potvrdili su već ugledni gosti iz Hrvatske i inozemstva, uključujući članove Vlade, predstavnike međunarodnih institucija i predstavnike veleposlanstava", poručuju organizatori.