"Split Pride je perverzno nametanje vlastite intime drugima"

Druga je krajnost ekstremni liberalizam - ili kako ga je Papa nazvao - diktatura relativizma. Ta vrsta diktature promovira bezobzirni egoizam, koji svojim posvemašnjim relativiziranjem svega razara moral, odgovornost i samo društvo, brišući svaku granicu između dobra i zla, između prirodnog i protuprirodnog.

Hrvatska je sada, dok su joj još bolne i svježe rane komunističkog kolektivizma, izložena bjesomučnim nasrtajima relativističkog individualizma. Društvo može biti onoliko sretno i uspješno koliko uspije naći pravu ravnotežu između dvaju ekstremizama i stvori harmoniju između ljudskih sloboda i osjećaja odgovornosti i pripadnosti zajednici.

Heteroseksualna i homoseksualna orijentacija pred zakonom su ravnopravne u smislu da ni jedna ni druga nisu kriminalizirane. To je manifestacija poštovanja ljudskih prava i same čovjekove intime, koja uvijek mora ostati između njega i Boga.

Ipak, te dvije spolne orijentacije nisu, niti mogu biti jednakovrijedne jer, temeljeno na prirodnim zakonima, jedna od njih je sama srž i conditio sine qua non života na Zemlji, a druga je aberacija, bez obzira na sve uvjete pod kojima se pojavljuje. Taj temeljni prirodni zakon ne može nikakav parlament ili referendum promijeniti svojom političkom voljom i većinom glasova, kao što ne može promijeniti niti zakon gravitacije. Državna zakonodavna tijela mogu samo, pokušavajući nemoguće, napraviti društvu nemjerljivu štetu.

Stoga hrvatsko društvo nikada ne smije počiniti polagano samoubojstvo pristajući na legalizaciju protuprirodnih opsjena kao što su homoseksualni brak ili usvajanje djece od strane homoseksualnih parova. Zajednica i međusobna interakcija muškog i ženskog temelj je čak i samog života na Zemlji, a također - na jednoj puno višoj razini - i današnje europske civilizacije.

Europsko društvo baštini obitelj muškarca, žene i njihovih potomaka kao svoj temelj iz kojeg su nastali i na kojem počivaju svi dosezi europske civilizacije, duhovnosti i materijalnog blagostanja. Ta obitelj ima svoje ishodište još u antici i starija je i od kršćanstva. Razaranje te obitelji na različite načine, a posebno njezinim relativiziranjem preko tzv. homoseksualnih brakova, direktno podriva današnju zapadnu civilizaciju, vodeći je u najprije u moralnu, a onda i materijalnu propast. Zato Hrvatska mora odlučno reći ne svim pritiscima marginalnih egzibicionističkih aktivista i destruktivnih centara moći koji iza njih stoje.

U tom kontekstu je i protivljenje nas grupe građana održavanju mimohoda "Gay Pride" središtem grada, posebice Rivom. Takvu paradu, kao što je bila lanjska, držimo nasiljem agresivne manjine nad mirnom većinom, terorom perverznim nametanjem vlastite intime drugim ljudima i moralno nedopustivim ponašanjem na javnom mjestu.

Uostalom, bilo bi zanimljivo prebrojiti homoseksualne osobe i posebno one iz Splita u toj splitskoj paradi. Držimo da bi se osobe koje odgovaraju obama ovim kriterijima mogle nabrojiti na prste. Očigledno je, dakle, da netko sa strane na umjetan način stvara problem tamo gdje ga nema. Naravno, tu su uvijek i pitanja koliko porezni obveznici plaćaju enormne mjere osiguranja skupine provokatora-egzibicionista, koliko njihove egzibicije ometaju normalno odvijanje prometa i uopće života u gradu itd.

Zanimljivo je, također, da su protiv ove parade ustali revoltirani građani, koji su se okupili u ad hoc formirane građanske inicijative, lišene svake ideologiziranosti i dnevne politike. S druge strane, svaki, pa i ovaj javni događaj, po prirodi stvari političko je pitanje.

Među organiziranim političkim snagama - a to su stranke - jedne glasno podupiru paradu, dok one druge još glasnije šute. Za to vrijeme građani potpisuju peticiju, koja, usput budi rečeno, ne koristi javne prostore, već ide od ruke do ruke. Ipak je u cijeloj situaciji utješno vidjeti kako grad takve duge tradicije gradskog života kao što je Split još ima snage, kada doista zagusti, smoći građanske hrabrosti, udariti šakom o stol i reći „NE". Pa ako neće etablirane političke organizacije, hoće sami građani željni normalnoga života i rješavanja stvarnih društvenih problema.

Inače, jučer je otkazan prilog na ovu temu u HTV-ovoj emisiji "Hrvatska uživo". Zašto? Zato što pored predstavnika građanske inicijative koji je već bio došao u studio, niti jedan predstavnik suprotne strane iz Splita ili Zagreba nije htio nastupiti u emisiji. Navodno, ne žele oni imati posla s fašistima.

Kada pokrivaju ogromne plahte novinskog papira svojim pamfletima, a bez mogućnosti da im druga strana uzvrati na isti način, onda su junaci. Kao svojedobno četnici pod zaštitom tenkova JNA. Ali kada se treba naći oči u oči s protivnikom, e, tada se vidi tko je tko. Tada kukavice odgmižu natrag u svoje rupe, svjesni vlastitog jada.

GVIDO PIASEVOLI

Građanska inicijativa "Dioklecijan"