FOTO/VIDEO  Split je obranjen, ali u opasnosti su Strožanac i Podstrana

Split, požar, gašenje požara
Požar koji je u ponedjeljak predvečer zaprijetio Splitu i nošen jakom burom zahvatio splitske čertvrti Dračevac, Mejaše i Kilu, stavljen je pod kontrolu, ali opasnost za rubne dijelove grada, kao i za prigradska naselja, još uvijek nije prošla. Iza ponoći vatra je zaprijetila kućama u općini Podstrana južno od Splita, gdje je u tijeku evakuacija stanovništva.

00:16 Vatra na brdu Perun iznad Žrnovnice i Podstrane ponovno je van kontrole i spušta se prema kućama, javlja tportalov reporter iz Splita. Počela je evakuacija stanovništva u Strožancu i Podstrani.

23:54 Predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice Ante Sanader izjavio je da nema potrebe za evakuacijom Splita jer grad uz pomoć vatrogasaca iz ostalih dijelova Hrvatske ima dovoljno snaga za obranu od vatrene stihije.

23:43 Vlada je priopćila da će premijer Andrej Plenković u 9:30 sati nazočiti sastanku Kriznog stožera u Splitu. Premijer je u stalnom kontaktu s ministrima obrane i unutarnjih poslova, Damirom Krstičevićem i Davorom Božinovićem koji se nalaze na požarištima u Dalmaciji. Uz Plenkovića, Krstičevića i Božinovića, na sastanku Kriznog stožera bir će ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje Dragan Lozančić, glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković, župan Blaženko Boban, gradonačelnik Andro Krstulović Opara, predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice Ante Sanader i drugi.

23:37 U splitskoj Spaladium areni Crveni križ pripremio je 150 ležajeva kao preventivno prihvatilište za one kojima su kuće stradale u požaru. Za sada se nitko nije pojavio, a 10 volontera tamo provode noć za slučaj da nekome zatreba pomoć.