Snijeg zatrpao Sljeme, Liku i Gorski kotar, nastao prometni kaos

snijeg na cesti hrvatska
Prema podacima Državnog hidrometeorološkog zavoda, snijeg je pao na Sljemenu, u Lici i Gorskom kotaru, a i Hrvatski autoklub javlja da je u tim dijelovima Hrvatske otežan promet.

U 7 sati u nedjelju najviše je snijega bilo na mjernoj postaji Puntijarka na Sljemenu, gdje ga je napadalo 18 centimetara. Na Zavižanu ga već otprije ima 11 cm, dok je novi snježni pokrivač zabilježen u Delnicama (10 cm), Pargu pored Čabra (9 cm), Plitvičkim jezerima (5 cm), Crnom Lugu (4 cm) i Otočcu (1 cm).

U nedjelju se, prema najnovijoj prognozi, očekuje pretežno oblačno s kišom, a u gorju sa snijegom uz stvaranje snježnog pokrivača. Glavnina kiše u unutrašnjosti će pasti u prvom dijelu dana kada i u nizinama lokalno može biti susnježice. Na Jadranu, osobito u Dalmaciji, ponegdje i izraženiji grmljavinski pljuskovi.

Puhat će umjeren do jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar. Na sjevernom Jadranu jaka i olujna bura, podno Velebita i orkanskim udarima, a na srednjem i južnom će umjereno do jako jugo postupno okretati na jaku buru. Temperatura zraka između 5 i 8, u gorju od 0 do 3 °C. Na Jadranu od 8 °C mjestimice na sjevernom dijelu do 16 °C na južnom, ali će i tamo potkraj dana osjetno osvježiti.

Zbog raznih vremenskih nepogoda DHMZ je putem Meteoalarma izdao i niz upozorenja. Crveno je na snazi za Podvelebitski kanal gdje se očekuju udari bure do 150 kilometara na sat. Za ostatak obale na snazi je narančasto upozorenje zbog jakog vjetra, a na jugu i zbog izrazito obilne kiše. U ostatku države na snazi su žuta upozorenja, što zbog vjetra, što zbog kiše i snijega.

Crvena uzbuna izdaje se zbog izuzetno opasnih, narančasta zbog opasnih, a žuta zbog potencijalno opasnih vremenskih uvjeta.

U ponedjeljak se očekuje djelomice sunčano, a oblačnije uz još mjestimičnu kišu bit će još uglavnom prijepodne na južnom Jadranu. Vjetar slab do umjeren sjeverni, na Jadranu jaka i olujna bura s orkanskim udarima. Najniža temperatura od -3 do 1, na Jadranu 2 do 7, a najviša dnevna većinom između 5 i 10 °C, u gorju i niža.

U utorak djelomice sunčano, no novo jače naoblačenje s oborinama očekuje se sredinom tjedna, a sedmodnevan prognoza DHMZ-a pokazuje da bi snijega moglo biti i u nizinama, i to u rasponu od nekoliko dana. No, valja pričekati još koji dan za pouzdaniju prognozu.

Problemi u prometu

Zbog snijega, kiše i vjetra u nedjelju ujutro zabilježen je i niz prometnih problema. Prema informacijama Hrvatskog autokluba, snijeg pada u Gorskom kotaru i Lici, u većem dijelu ostatka zemlje kolnici su mokri i skliski od kiše.

Zimski su uvjeti na većini cesta u Gorskom kotaru, uključujući autocestu A6 Rijeka-Zagreb između Kikovice i Bosiljeva te staru cestu kroz Gorski kotar (DC3) između Zdihova i Rijeke. U priobalju puše jak vjetar, mjestimice sa olujnim udarima. Mogući su odroni. Vozačima se savjetuje da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama, održavaju sigurnosni razmak između vozila i da na put ne kreću bez propisne zimske opreme.

Za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama nema slobodnog cestovnog pravca iz smjera unutrašnjosti prema Dalmaciji, Rijeci ili Istri te obrnuto.

Za sve skupine vozila zatvorene su dionica autoceste A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje (obilazak samo za osobna vozila, uz obaveznu zimsku opremu, je državnim cestama preko Gračaca i Zatona Obrovačkog-DC50 i DC27) i državna cesta DC218 Užljebić-Dobroselo-Mazin-Bruvno.

Zbog vjetra, samo za osobna vozila otvoreni su:

dionica autoceste A6 Rijeka-Zagreb između Kikovice i Delnica;
dionica Jadranske magistrale između Senja i Svete Marije Magdalene (DC8);
Paški most;
DC27 Gračac-Zaton Obrovački;
DC54 Maslenica-Zaton Obrovački.
Na dionici autoceste A7 Draga-Šmrika, Krčkom mostu i Jadranskoj magistrali (DC8) između Bakra i Senja zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama, motocikle, dostavna vozila i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I i II. skupina).

Sljemenska cesta je otvorena i prohodna za sav promet.

Zbog snijega i zimskih uvjeta promet je zabranjen za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama dok ostala vozila moraju imati zimsku opremu na cestama:

Gorski kotar:
na autocesti A6 Rijeka-Zagreb između Kikovice i Bosiljeva;
stara cesta kroz Gorski kotar (DC3) Zdihovo-Delnice-Rijeka;
DC32 Prezid-Delnice;
DC42 Stubica-Ogulinski Hreljin;
DC203 GP Brod na Kupi-Delnice;
DC305 Parg-Čabar;
ŽC5034 Vrbovsko-Ravna Gora-Kupjak;
ŽC5191 Sopač-Mrkopalj-Tuk;
ŽC5062 Kraljev Jarak-Fužine-Lukovo;
ŽC5032 Crni Lug-Mrzle Vodice-Gornje Jelenje;
ŽC5068 Hreljin-Zlobin-Fužine;
ŽC5030 Platak-Kamenjak;
ŽC5068 Bukovac-Vrata-Fužine;
ostale županijske i lokalne ceste na području Delnica, Vrbovskog i Čabra.
Lika i Zadarska županija:
DC1 Korenica-Knin;
DC23 Žuta Lokva-Senj;
DC25 Gospić-Karlobag;
DC27 Gračac-Zaton Obrovački;
DC50 Gospić-Sveti Rok-Gračac;
ŽC5203 Otrić-Srb, kao i sve županijske i lokalne ceste na području Donjeg Lapca.

Zbog loših vremenskih uvjeta u prekidu su:

trajektna linija: Prizna-Žigljen;
katamaranske linije: Novalja-Rab-Rijeka, Rijeka-Mali Lošinj, Ubli-Vela Luka-Hvar-Split.

Jutarnji.hr