Snijeg opet zameo Hrvatsku, orkanski vjetar blokirao ceste

sljeme, snijeg, prepreka, skijanje, snijeg, mećava, sniježna mečava
Uz jak vjetar snijeg povremeno pada u Zagrebu, Sisku, Krapini, Novoj Gradiški, Slavonskom Brodu, Osijeku...Temperature su se spustile ispod nule pa se očekuje stvaranje novog snježnog pokrivača i to do 15 centimetara.

I u utorak će biti pretežno oblačno, povremeno sa snijegom, na Jadranu s kišom i snijegom. I dalje vjetrovito uz umjeren do jak sjeveroistočnjak koji u gorju može imati olujne udare. Na Jadranu će puhati jaka, na udare olujna i orkanska bura. Najniža jutarnja temperatura između -8 i -3, na Jadranu od -1 do 4, a najviša dnevna od -6 do -1, na Jadranu između 1 i 7 °C, javlja DHMZ.

Meteoalarm je za cijelu zemlju izdao žuto upozorenje, a za Kvarner, Istru i sjevernu Dalmaciju crveno. U tim se područjima očekuju najjači udari bure, čak do 145 kilometara na sat. Bit će i snijega i poledice, a snijega bi moglo biti do 10 centimetara.
Zatvoreni dijelovi autoceste A1

Orkanski vjetar i snijeg već su u ponedjeljak popodne doveli do problema u prometu zbog kojih je Dalmacija ostala gotovo odsječena od ostatka Hrvatske.

Zabranjen je je promet za sve skupine vozila na autocesti A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje, na Jadranskoj magistrali između Senja i Svete Marije Magdalene, na državnoj cesti DC1 između Udbine i Knina i državnoj cesta DC54 Maslenica-Zaton Obrovački, Paškom mostu, javlja HAK.

Samo za osobna vozila otvorene su: autocesta A6 Rijeka-Zagreb između Kikovice i Delnica; riječka obilaznica između čvorova Škurinje i Orehovica, autocesta A7 između čvorova Draga i Šmrika; dionica Jadranske magistrale (DC8) između Novog Vinodolskog i Senja, DC25 Gospić-Karlobag, izvijestili su u ponedjeljak navečer iz Hrvatskog autokluba (HAK).

Na Krčkom mostu i na dionici Jadranske magistrale (DC8) između Bakra i Novog Vinodolskog zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama, motocikle, dostavna i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina).

Trenutno nema slobodnog cestovnog pravca za kamione prema Dalmaciji i obrnuto, te za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama iz smjera unutrašnjosti prema Istri, Rijeci, sjevernom primorju i obrnuto.

Kolnici su mokri i skliski u većem dijelu zemlje, snijeg mjestimice i povremeno pada u Gorskom kotaru, Lici i Slavoniji a zbog niskih temperatura moguća je poledica. Vozače upozoravamo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama te da na put ne kreću bez zimske opreme.
Na Visu pola metra snijega

Na otoku Visu po drugi put ove godine je pao snijeg, piše Slobodna Dalmacija.

Nakon što je 5. siječnja snijeg zabijelio tek najviši vrh na otoku Visu, brdo Hum (587 metara) i zadržao se tek dan-dva, ovoga je puta (u nižim predjelima kiša i susnježica) počeo padati rano ujutro na širem području otoka Visu, više na „komiškoj" strani i do 13 sati na Humu ga je, zahvaljujući jakom vjetru koji je stvarao zapuhe, bilo i do pola metra, piše Slobodna Dalmacija.

Inače, najviše problema snijeg je stvarao vozačima na prijevoju sv. Mihovil gdje se zadržavao na cesti, pa su djelatnici tvrtke Županijske ceste cestu posipali solju, a također su uredovali i na dijelu stare ceste u blizini odlagališta otpada Šćeće.

Nešto prije 15 sati snijeg je počeo padati i na Braču te zabijelio dijelove otoka, a posebno se 'uhvatio' u Nerežišćima.
Snijeg na Korčuli i Zadru

Zapovjednik Dobrovoljnoga vatrogasnog društva Korčule Žitomir Lozica rekao je u ponedjeljak kako su zbog snijega i poledice na cestama na tom otoku na snazi zimski uvjeti, a zasad nije bilo potrebe za intervencijama.

- Relativno je toplo pa se ne stvara snježni pokrivač, nego ostaje 'bljuzga', ali kako odmiče dan, na cesti se stvara poledica. Na snazi su zimski uvjeti na cestama, cestari čiste, vidjet ćemo večeras - rekao je Lozica te dodao kako zasad nije bilo potrebe za intervencijama.

Po prognostičkim modelima objavljenim na stranicama Državnoga hidrometeorološkog zavoda, na Korčuli je temperatura zraka od četiri do 6,6 stupnjeva Celzijevih, a tijekom noći ne očekuje se znatan pad.

Osim Korčule, snijeg je pao i na dijelovima Pelješca te mjestimice na obali i na otocima.

Snijeg je počeo padati i u Zadru.

24sata.hr