Smije li fizička osoba s prebivalištem u Hrvatskoj upravljati vozilom registriranim u drugoj državi članici EU?

Europska unija, Hrvatska, Europska unija, Hrvati u BIH, Europska unija, Hrvatska, referendum, Europska unija, Europska unija, BIH, Hrvatska, Europska unija, lobiranje, BIH, Europska unija, BIH, Hrvatska, Europska unija, Europska unija, soros, Davor Ivo Stier, Europska unija, BIH, Europska unija, sastanak, BIH, Europska unija, BIH, Europska unija, šansa, BIH, Europska unija, istraživanje, Hrvati, Srbi, Bošnjaci, parkirne kazne, belgija, brisel, Hrvati, Njemačka, Europski parlament u Briselu, Andrej Plenković, BIH, europski fondovi, pomoć, Hrvatska, Sejdić i Finci, Europska unija, BIH, BIH, Europska unija, anketa, Europska unija, BIH, Politika, Peter Sorensen, EU i BiH, Europska unija,  Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, Europska unija, BIH, BIH, Europska unija, BIH, Europska unija, Dubravka Šuica, BIH, Europska unija, Paneuropska unija , Europski parlament , Hrvati u BIH, Dubravka Šuica, BIH, Europski parlament , EU i BiH,  Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, Europski parlament u Brisel
Vrlo važne informacije.

Smije li fizička osoba s prebivalištem u Hrvatskoj upravljati vozilom registriranim u drugoj državi članici EU? Carinska uprava na svojim web stranicama odgovara na ovo pitanje, koje su ovih dana aktualizirale Međimurske novine.

Prenosimo najčešća pitanja i odgovore vezano uz ovu temu.

Smije li fizička osoba s prebivalištem u RH upravljati vozilom registriranim u drugoj državi članici EU?

Ako fizička osoba s prebivalištem u RH upravlja motornim vozilom koje je registrirano u drugoj državi članici EU-a, a ne radi se o iznimkama propisanim člankom 17. Zakona o posebnom porezu na motorna vozila, čini porezni prekršaj i nadležni carinski ured će mu naplatiti puni iznos posebnog poreza kao da je vozilo prijavio radi registracije u RH i to neovisno tko je vlasnik vozila. Ako se dug ne podmiri vozilo može biti oduzeto.

Ukoliko fizička osoba s prebivalištem u RH unajmi vozilo preko rent-a-cara u drugoj državi članici EU i s njime dođe u RH na razdoblje dulje od 15 dana , postoji li tada neko ograničenje (zakonsko, vremensko...)?

Člankom 14. Zakona pokrivena je uporaba takvog vozila u trajanju dužem od 15 dana, dakle postoji obveza prijave Carinskoj upravi elektroničkim putem na adresu [email protected] prije ulaska na područje RH te u daljnjem roku od 15 dana carinskom uredu nadležnom prema svom sjedištu ili prebivalištu podnijeti poreznu prijavu za obračun i plaćanje posebnog poreza na motorna vozila (Obrazac PP-MV tiskan u Prilogu 1 Pravilnika). Motorna vozila za koja je posebni porez obračunat i plaćen primjenom članka 14. Zakona moraju se registrirati kod nadležnog tijela u RH u roku od 15 dana od dana uplate posebnog poreza te se u istom roku o tome mora dostaviti dokaz carinskom uredu kod kojeg je posebni porez obračunat i plaćen. Ako se utvrdi da takvo motorno vozilo nije registrirano kod nadležnog tijela u RH smatra se da je motorno vozilo predmet nezakonite uporabe na području RH.

Ukoliko fizička osoba s prebivalištem u RH unajmi vozilo preko rent-a-cara u drugoj državi članici EU i s njime dođe u RH na razdoblje kraće od 15 dana, postoji li tada neka obveza prema Carinskoj upravi?

Ova situacija je pokrivena člankom 17. stavkom 1. točkom 3. Zakona - fizička osoba s prebivalištem u RH, koja je motorno vozilo unajmila, uzela u leasing ili posudila u drugoj državi članici EU, može tim vozilom kratkotrajno boraviti u RH. U tom slučaju motorno vozilo smije biti u uporabi na području RH najduže 15 dana od dana prijave Carinskoj upravi, u kojem roku motornim vozilom smije upravljati samo osoba koja ga je posudila ili unajmila. Osoba koja je unajmila, uzela u leasing ili posudila motorno vozilo dužna je prijaviti se Carinskoj upravi elektroničkim putem na adresu [email protected] prije ulaska na područje RH.

Fizička osoba s prebivalištem u RH koja je motorno vozilo unajmila, uzela u leasing ili posudila u drugoj državi članici EU ne smije isto motorno vozilo ponovno koristiti na cestama u RH u roku od godine dana od dana prethodne prijave.

Neprijavljivanje motornog vozila Carinskoj upravi u roku, uporaba motornog vozila nakon proteka propisanog roka ili uporaba prijavljenog motornog vozila na cestama u RH u roku od godine dana od dana prethodne prijave smatra se nezakonitom uporabom motornog vozila na području RH.

Koja je obveza prema Carinskoj upravi fizičke ili pravne osobe iz RH koja ima namjeru koristiti vozilo njemačkih registarskih tablica temeljem ugovora o najmu na određeni rok? Automobil je u vlasništvu njemačke tvrtke i svi dokumenti su na nju uključujući registraciju i osiguranje.

Fizička ili pravna osoba s prebivalištem ili sjedištem u RH koja unajmi motorno vozilo registrirano u drugoj državi članici EU-a radi uporabe na cestama u RH u trajanju dužem od 15 dana obvezna je prijaviti se Carinskoj upravi elektroničkim putem na adresu [email protected] prije ulaska na područje RH te u daljnjem roku od 15 dana carinskom uredu nadležnom prema svom sjedištu ili prebivalištu podnijeti poreznu prijavu za obračun i plaćanje posebnog poreza na motorna vozila (Obrazac PP-MV tiskan u Prilogu 1 Pravilnika). Motorna vozila za koja je posebni porez obračunat i plaćen primjenom članka 14. Zakona moraju se registrirati kod nadležnog tijela u RH u roku od 15 dana od dana uplate posebnog poreza te se u istom roku o tome mora dostaviti dokaz carinskom uredu kod kojeg je posebni porez obračunat i plaćen. Ako se utvrdi da takvo motorno vozilo nije registrirano kod nadležnog tijela u RH smatra se da je motorno vozilo predmet nezakonite uporabe na području RH.

U ovom slučaju nema vremenskog ograničenja u korištenju takvog vozila u RH kao ni ograničenja od koga bi sve moglo biti korišteno.

U slučaju kada vozilo ne bude više korišteno u RH, osoba, koja je unajmila motorno vozilo, može zatražiti povrat dijela plaćenog posebnog poreza (putem Obrasca ZP-MV tiskan u Prilogu 4 Pravilnika), osim ako posebni porez na zahtjev obveznika plaćanja posebnog poreza nije obračunat razmjerno trajanju ugovora o najmu ili leasingu, odnosno vremenu trajanja uporabe motornog vozila na cestama u RH.

Također sukladno članku 14. stavku 2. Zakona, na zahtjev fizičke ili pravne osobe s prebivalištem ili sjedištem u RH koja iznajmi ili uzme u leasing motorno vozilo registrirano u drugoj državi članici Europske unije radi uporabe na cestama u RH u trajanju dužem od 15 dana posebni porez obračunat će se razmjerno trajanju ugovora o najmu ili leasingu, odnosno vremenu trajanja uporabe motornog vozila na cestama u RH.

U tom slučaju posebni porez će se obračunati razmjerno trajanju ugovora o najmu ili leasingu, odnosno vremenu trajanja uporabe motornog vozila na cestama u RH, i to isključivo na temelju Tablice 1 ovoga Pravilnika. U ovom slučaju ugovor o najmu ili leasingu mora se odnositi na korištenje motornog vozila bez namjere trajne uporabe motornog vozila na području RH. Ugovor o najmu ili leasingu odnosi se na korištenje motornog vozila bez namjere trajne uporabe na području RH ako je sklopljen na rok od najviše četiri godine.

O produženju roka uporabe motornog vozila iz ugovora o najmu ili leasingu osoba koja je unajmila ili uzela u leasing vozilo dužna je obavijestiti nadležni carinski ured u roku od 15 dana od dana sklapanja ugovora ili drugog akta kojim je produžen rok uporabe, a u svakom slučaju do isteka prvotno ugovorenog roka uporabe.

U slučaju produženja roka uporabe motornog vozila iz ugovora o najmu ili leasingu, obračun posebnog poreza nije moguć na opisani način. U tom slučaju preostali iznos posebnog poreza utvrđuje se jednokratno poreznim rješenjem.

I u ovom slučaju mora se nadležnom carinskom uredu podnijeti dokaz o odjavi motornog vozila iz evidencije registriranih motornih vozila nadležnog tijela u roku od 15 dana od dana proteka roka uporabe motornog vozila iz ugovora o najmu ili leasingu.

Tko i u kojem slučaju može dobiti odobrenje za izuzeće od plaćanja posebnog poreza na motorno vozilo registrirano u drugoj državi članici?

Zahtjev za izuzeće od plaćanja posebnog poreza može podnijeti fizička osoba s prebivalištem u RH koja je zaposlena kod poslodavca u drugoj državi članici EU ili koja ima registriran obrt ili slobodno zanimanje u drugoj državi članici EU ili je odgovorna osoba, partner, dioničar ili član trgovačkog društva ili poduzeća registriranog u drugoj državi članici EU.

Zahtjevu za izuzeće od plaćanja posebnog poreza se prilaže pisana izjava vlasnika vozila iz koje je nedvojbeno da je motorno vozilo prvenstveno namijenjeno za obavljanje zaposlenikovog posla izvan područja RH, pisana izjava podnositelja zahtjeva da će se motorno vozilo u pretežitoj mjeri koristiti izvan područja RH, ugovor o radu ili potvrda o zaposlenju kod poslodavca u drugoj državi članici EU, dokaz o registriranom obrtu ili slobodnom zanimanju u drugoj državi članici EU, dokaz da je podnositelj odgovorna osoba, partner, dioničar ili član trgovačkog društva ili poduzeća registriranog u drugoj državi članici EU, preslika prometne dozvole i, ovisno o okolnostima slučaja, drugi dokazi koje Carinska uprava smatra potrebnim (podaci o servisiranju motornog vozila, računi, financijski izvještaji, poslovna i statusna dokumentacija i dr.). Zahtjev se podnosi carinskom uredu nadležnom prema prebivalištu najkasnije u roku od pet dana od dana prijave Carinskoj upravi elektroničkim putem na adresu [email protected] prije prvog unosa motornog vozila na područje RH.

Ako carinski ured smatra da su ispunjeni uvjeti izdat će odobrenje na temelju kojeg osoba može upravljati tim vozilom na području RH u razdoblju koje ne može biti duže od godinu dana i može se produžiti ako su nakon isteka roka važenja odobrenja ispunjeni uvjeti za njegovo ponovno izdavanje. U tom slučaju, najranije 15 dana prije isteka valjanosti odobrenja, ponovno se može podnijeti zahtjev za produženje odobrenja za izuzeće od plaćanja posebnog poreza na motorno vozilo.

Odobrenje za upravljanje motornim vozilom na području RH bez plaćanja posebnog poreza će se ukinuti ako se osoba ne odazove pozivu carinskog ureda ili ne dostavi dokumentaciju bez valjanog obrazloženja, ako se utvrdi da su prestali razlozi za njegovo izdavanje, ako se utvrdi da je prvenstvena namjena motornog vozila obavljanje poslova ili uporaba na području RH ili da se motorno vozilo u pretežitoj mjeri koristi na području RH, ako se utvrdi nezakonita uporaba motornog vozila na području RH.

Važno je znati da se pod zaposlenjem kod poslodavca u drugoj državi članici EU podrazumijeva da osoba koja traži izuzeće ima stalno mjesto rada izvan RH što mora dokazati i potvrdom o registriranom boravku u drugoj državi članici EU te dokazom da ima stan u najmu. Pravo na izuzeće ne mogu ostvariti osobe koje su zaposlene kod poslodavca sa sjedištem u drugoj državi članici EU s mjestom rada i prijavom u RH ili koje su zaposlene da bi za njega obavljali poslove na području RH. Također, odobrenje će se izdati jedino ako je nedvojbeno utvrđeno da je prvenstvena namjena motornog vozila obavljanje poslova ili uporaba izvan područja RH, a s vozilom će se u RH dolaziti povremeno (na primjer vikendom, u posjete obitelji ili sl.).

Može li državljanin BiH kao direktor firme u RH s austrijskim radnim papirima i austrijskom vozačkom dozvolom voziti motorno vozilo s hrvatskim tablicama?

Kako je motorno vozilo registrirano u RH, što podrazumijeva da su plaćena sva davanja uključujući i posebni porez na motorna vozila, nema ograničenja u korištenju istoga na području RH u smislu Zakona o posebnom porezu na motorna vozila.