Slučaj Lora – Izrečene nepravomoćne presude za trojicu optuženih

Split
...za zločin nad ratnim zarobljenicima u slučaju Lora 2, te je s kaznama iz slučaja Lore 1 - ratni zločin protiv civila, Tončiju Vrkiću dosuđeno objedinjenih deset godina zatvora a Anti Gudiću i Anđelku Botiću po osam godina, piše narod.hr.

U izdržavanje im je uračunato vrijeme provedeno u zatvoru na temelju presude iz Lore 1. Nakon izricanja nepravomoćne jedinstvene kazne trojica okrivljenika smještena su u istražni zatvor pošto je takva mjera predviđena zakonom za presude kojima je kazna veća od pet godina.

U postupku Lora 2 zamjenik upravitelja Vojno-istražnog centra Tonči Vrkić osuđen je danas na šest godina zatvora, a pripadnici 72. bojne vojne policije Ante Gudić i Anđelko Botić dobili su po četiri godine zatvora. S obzirom na to da su već pravomoćno osuđeni na zatvorske kazne u slučaju Lora 1, sudac Vladimir Živaljić izrekao im je jedinstvene kazne od deset i po osam godina zatvora. Pravomoćnu presudu splitskog Županijskoga suda iz 2006. potvrdio je 2007. Vrhovni sud RH.

Kako su objasnili u Županijskome sudu u Splitu, budući da su trojica okrivljenika odslužili zatvorske kazne iz postupka Lora 1, po današnjoj nepravomoćnoj jedinstvenoj kazni preostalo im je još oko dvije godine. Rok za žalbe na današnju nepravomoćnu jedinstvenu kaznu je 15 dana.

Objedinjeni sudski postupak za Lora 1 i Lora 2 u kojem se sudilo petorici optuženika za ratni zločin protiv civila i ratnih zarobljenika počeo je u jesen prošle godine. Sudac Živaljić predmet je razdvojio krajem siječnja ove godine za Botića, Vrkića i Gudića, kojima su danas izrečene presude, a drugoj dvojici optuženika, bivšem šefu Vojno-istražnog centra Lora Tomislavu Duiću i čuvaru Emiliju Bunguru sudi se u objedinjenom postupku. Sredinom ožujka oni su napustili splitski zatvor na Dračevcu jer im je ukinut istražni zatvor.