Slovenci osmislili nove mjere na granicama, od četvrtka slijedi još veći kaos

Bijača, GP Bijača, Udruga dragovoljaca i veterana domovinskog rata, Udruga branitelja iz rata, Udruga Zaboravljeni branitelji, schengen, schengenska pravila, granični prijelazi, gužve, Mostar, Neum, Međugorje, gužva, granica, stanje na putevima, stanje na prometnicama, stanje na cestama, granični prijelazi, Udruga Zaboravljeni branitelji
...moglo doći do još većih gužvi jer će slovenska policija i služba za autoceste DARS sve kamione preusmjeravati na velike granične prijelaze poput Bregane i Macelja.

Državni tajnik u slovenskom MUP-u Andrej Špenga tvrdi kako je ta tehnička mjera donesena kako bi se stanovništvo uz manje prijelaze s Hrvatskom zaštitilo od buke i velikih gužvi. Tako će se teretni promet usmjeravati prema velikim prijelazima, a na manje će biti usmjeravani putnički automobili. Osim toga, slovenska policija će već ovaj tjedan početi postavljati semafore i signalizaciju za upozorenja o prometu pred graničnim prijelazima, što bi trebalo spriječiti velike kolone i gužve. - Vjerujemo da ćemo takvim tehničkim rješenjima rasteretiti granične prijelaze - naglasio je Špenga. Osim semafora i znakova uz autocestu prije graničnih prijelaza bit će postavljeni i sanitarni čvorovi za putnike. Nove velike gužve na prijelazima se očekuju od četvrtka kada je u Sloveniji neradni državni praznik i počinju "produljeni" prvosvibanjski praznici, a mnogobrojni Slovenci kreću prema Hrvatskoj na odmor.

- Mi ćemo upotrijebiti sve kadrovske resurse kojima raspolažemo da ne bi bilo zastoja i gužvi. Nadam se da će i naši susjedi Hrvati učiniti isto - poručio je Špenga.

I dok Slovenija ne popušta u striktnoj primjeni Uredbe o sustavnom nadzoru granice i Hrvatske, i dalje stižu apeli na Slovence da popuste. Tako je premijer Andrej Plenković izrazio jučer nadu kako će se do početka turističke sezone naći rješenje o trenutnom "neodrživom stanju s dugim čekanjima na granicama".

- Ova uredba o Schengenu ima mogućnost derogacije da se prijeđe sa sustavnih na ciljane kontrole. Hrvatska i Mađarska su to napravile, a očekujemo to i od Slovenije - upozorio je Plenković. Božo Petrov iskoristio je govor na Konferenciji predsjednika parlamenata članica EU u Bratislavi kako bi također pokušao urgirati na smanjenje rigoroznih graničnih kontrola. No, u Ljubljani, barem za sada, na te pozive samo odmahuju rukom i tvrde da neće biti promjena graničnog režima jer bi u tom slučaju Slovenija morala napustiti Schengen.

- Nastavit ćemo sustavne kontrole i tek povremeno provoditi blaže ciljane kontrole, ovisno o procjeni rizika i duljini čekanja, a na to nas obvezuju izmjene schengenske uredbe - rekao je premijer Miro Cerar.

jutarnji.hr