Slavonci u Orašju kupuju gorivo, hranu, odjeću, lijekove...

trikovi, namirnice, shoping, shoping, kreditne kartice, navlakuša, Orašje, shoping, Mostar, Black Friday, poskupljenje, BIH, BIH, shoping, cijene, BIH
...iz Posavine išli do Italije, Turske, Austrije, čak i Mađarske. Danas sve to imamo, no situacija se promijenila kada su u pitanju dolasci iz našeg susjedstva u Orašje. Kolone automobila vikendom na graničnom prijelazu od Županje prema Orašju postale su uobičajena pojava na koju smo navikli s lijeve i desne obale rijeke Save, pa svoje obveze usklađujemo s terminima kada se očekuju najveće gužve na granici.

Slavonci dominiraju strpljivo čekajući na prijelaz granice, jer nalaze računicu u kupnji kućanskih potrepština u susjedstvu. Naime, kako su građani najbolji mikroekonomisti koje su brojne krize dobro educirale gdje i što kupovati, iz Hrvatske vikendom dolaze sve više u svoju, kako nam kažu, shopping oazu, ali potežu i dalje do čuvene tržnice "Arizona". U Hrvatskoj je mnogo toga znatno skuplje, pa u Orašje dolaze zbog povoljnog shoppinga, od roba, usluga, do, tvrde, lijekova i zdravstvenih usluga. Nerijetko se događaju i apsurdi da hrvatske proizvode pronalaze u BiH jeftinije.

Vikend "šopingaši"

Već nakon samog prijelaza granice prema Orašju dvije su benzinske, prvo je ili, pak, posljednje mjesto na kojem se zaustavljaju vikend "šopingaši" u potrazi za jeftinijim gorivom. Ako dodamo i nekoliko velikih shopping centara u Orašju, pa još k tomu cjelodnevni boravak koji uključuje i ručak, kažu, jeftiniji već u Hrvatskoj, vikend Županjaca, Vinkovčana, čak i Osječana, vrlo često je u znaku odlaska do Bosanske Posavine. Već prvi pogled na puni parking shopping centara potvrđuje odličnu posjećenost. Dominiraju registracijske oznake mjesta iz Slavonije.

Niža cijena ruši sve barijere pa u potrazi za sugovornicima koji ipak nerado progovaraju o putu do Orašja, jer to im baš ne ide u prilog statusa razvijenijeg područja s kojeg dolaze, ipak nam priznaju, sve je jeftinije i to ih privlači.

Pogranična shopping oaza

- Ovdje dolazimo jer se isplati najprije zbog goriva. Samo na rezervoaru goriva napunjenom u BiH imam uštedu i do 20 KM, tvrdi Marko iz Županje. Njegova mama dodaje da računaju i na povrat poreza zbog kupnje koju namjeravaju napraviti u shopping centrima. Iz obitelji Martić iz Babine Grede došli su zbog lijekova.

- Višestruko su jeftiniji, pa se za one koji "ne idu na recept" isplati sjesti u auto i otići do Domaljevca ili Orašja, tvrdi Josip.

Namjeravaju posjetiti i zubara, kaže, i to je jeftinije. Anto je podrijetlom iz Tramošnice pa česte odlaske s obitelji u zavičaj iskoristi da "skoči" u shopping do Arizone. - Obiđem svoje, vidim se s prijateljima, a sve češće napravimo i shopping, napunimo gepek hranom i sokovima. Sve je osjetno jeftinije, u prosjeku manje i po tri-četiri kune po proizvodu, pa se nakupi, kaže Anto. Baka Mara uželjela se, kaže nam, oraških ćevapa pa je zbog toga sa sinom i nevjestom došla u Orašje iz Štitara. Sina pak zanima kupnja cigareta, a kako je dopušteno prenijeti preko granice šteku cigareta, ovoga puta i baka će uzeti jednu, pa će odlazak u shopping, kaže, biti još isplativiji.

Vecernji list