FOTO  Slavonce napadaju džinovski stršljenovi

stršljen
Do sada su se ti opasni insekti pojavili u Dopsinu, Bocanjevcima, Dardi i Bilju, no vjerojatno ih ima i u drugim mjestima. Napad velikog azijskog stršljena jedva je preživio 59-godišnji mještanin Dopsina, piše "Kurir".

- Suprug je prije dva tjedna izišao uvečer u dvorište gdje ga je stršljen ubo ispod pazuha. Utrčao je u kuću i povikao "Vodi me na Hitnu, nije mi dobro". Dok sam uzela ključ od automobila Pero je već pao i počeo da se guši. Naglo mu je oticao jezik i bio je kao paraliziran. Sjetila sam se da imam neke kapi za alergiju dala mu ih. Dok nije došla Hitna pomoć nekako sam mu izvukla jezik da se ne uguši. Ljekari su mu dali injekcije, ali prije 14 godina operirao je srce i te večeri je dobio infarkt. Bio je na intenzivnoj njezi u bolnici sedam dana, ali sada je dobro - ispričala je Dragana Jelečević, supruga nastradalog Pere.

Dodala je kako su stršljeni koje i dalje viđa u dvorištu svoje kuće nevjerojatno veliki, a stručnjak koji je po pozivu došao da ih ukloniti rekao je da je riječ o azijskom, odnosno indijskom stršljenu.

- Do sada sam se susreo s tom vrstom stršljenova u Dopsinu, Dardi i Bocanjevcima. U Bocanjevcima ih je samo na jednom mjestu bilo nekoliko tisuća. Najvjerojatnije su stigli u Slavoniju i Baranju s balvanima iz Indije. Do sada su se već ukrstili se s domaćom vrstom, i došlo je do mutacija pa su još opasniji. Veliki su od četiri do pet centimetara, a na leđima su im žuto crne pruge - kazao je stručnjak koji se bavi uklanjanjem gnijezda stršljenova i osa.

Docent dr. sc. Višnja Prus, šef Odjeljenja za kliničku imunologiju i alergologiju KBC-a Osijek, kaže da je problem i u tome što azijski stršljen kad umire luči hormone i upozorava ostale jedinke da je napadnut zbog čega postoji mogućnost da pozove i cijeli roj.

- Azijski stršljen je mnogo veći od onih koji se inače nalaze u našim krajevima. Imaju više otrova koji može da izazove prestanak rada bubrega i drugih organa. Od njegovog uboda mogu stradaju i zdrave osobe, a ne samo one koje su i inače alergični, kaže dr. sc Višnja Prus. Azijski stršljen nezaustavljivo se širi jer u našim krajevima nema prirodnih neprijatelja, npr. ptica i slično, koje ih uništavaju u njihovom prvobitnom staništu - kazala je ona.