Skandal: Priznao je da je uzeo 210 tisuća eura mita

Iz Državnog izbornog povjerenstva (DIP) odgovorili su u utorak na brojne medijske upite o položaju i obnašanju dužnosti člana DIP-a, Josipa Vreska zbog njegove navodne izjave da je »primio mito« od Hypo banke, istaknuvši kako Vresak, zbog bolesti ne obnaša dužnost člana DIP-a, a, budući da je Hrvatski sabor raspušten, razriješiti ga može samo Ustavni sud.

»Državno izborno povjerenstvo zaprimilo je 16. kolovoza 2016., kao nenadležno tijelo, podnesak Hrvatske stranke prava 1861., kojim se traži donošenje odluke o razrješenju člana Državnog izbornog povjerenstva Josipa Vreska«, navodi se u priopćenju DIP-a.

Podsjeća se kako je »prestanak mandata člana DIP-a propisan u članku 15. Zakona o Državnom izbornom povjerenstvu Republike Hrvatske«, a budući da su »raspisani izbori, a Hrvatski sabor je raspušten, odluku donosi Ustavni sud RH, u skladu s odredbom članka 17. stavka 1. Zakona«.

»Slijedom navedenog, Državno izborno povjerenstvo, proslijedilo je prethodno spomenuti podnesak Hrvatske stranke prava 1861. na daljnje postupanje Ustavnom sudu RH.

Član Državnog izbornog povjerenstva Josip Vresk izvijestio je DIP da zbog bolesti ne može obavljati dužnost člana DIP-a te zato ne sudjeluje u radu DIP-a«, navodi u priopćenju predsjednik DIP-a Branko Hrvatin.

»S obzirom na ovo priopćenje, predstavnici Državnog izbornog povjerenstva neće davati usmene izjave«, zaključio je Hrvatin.

HRT je proteklih dana objavio da je član DIP-a Josip Vresak, u sklopu sudskog postupka koji se vodi pri Zemaljskom sudu u Klagenfurtu protiv bivšeg čelnika Hypo Alpe Adria Banke, Josefa Kirchera, zbog otuđivanja 1,7 milijuna eura, priznao austrijskim istražiteljima da je primio novac od Hypo banke za određene projekte u Hrvatskoj i utjecaj na HNB - i to kad je već bio član DIP-a.

HRT je također u ponedjeljak prenio s njemačkog, prijevod navodnog Vreskovog priznanja u Austriji o primanju mita, u kojem je naveo da je od Alexa Kropiuniga od kraja 2006. do svibnja 2007. godine tri puta dobio po 70.000 eura u gotovini, ukupno 210.000 eura.

Hina