Skandal u crkvi: Redovnice su sve živčanije, nitko nikoga ne podnosi

 govori nam jedna aktivna časna sestra, koju je cijela navodna afera o zlostavljanju mladih redovnica u samostanu pomalo zatekla i iznenadila što je dobila veliku medijsku pozornost.

Podsjetimo, neslužbeno se doznaje iz slovenskih medija kako je u Hrvatskoj u jednoj velikoj ženskoj redovničkoj zajednici nedavno došlo do težih trzavica, a za koje se čulo i izvan zidina samostana. Navodno je došlo do okršaja poglavarica samostana i mladih redovnica, koje su se pobunile zbog maltretiranja i zahtjeva koji su po naravi neprihvatljivi redovničkom životu i moralu. O kojem se samostanu radi i o kakvim prekršajima, nismo uspjeli doznati.

- Mislim da se odnosi preslikavaju iz vanjskog svijeta, koji su sve napetiji, te ljudi živčaniji, nitko nikoga ne podnosi. To je, nažalost, prešlo i u samostane. Koliko se čuje, ta je napetost dosta velika, ne samo između mladih i starijih nego i između onih iz Hrvatske i onih iz BiH. Dakle, postoji generacijski sukob, ali i sukob zbog porijekla - objasnio nam je splitski svećenik i sociolog don Ivan Grubišić, argumentirajući:

- Tako, primjerice, kada su izbori nadležnih, uvijek budu izabrani oni iz čijeg kraja ima najviše ljudi. To me sve čudi jer bi trebalo da je taj bratski odnos zaista bratski, odnosno više nego krvni, kao što kaže evanđelje - rekao nam don Ivan.

Šest godina za odluku

- Svaka ima šest godina za razmišljanje prije životnih zavjeta. Nitko ih ne sili. Ako dođe do nesuglasica, pokušava se sve razgovorom riješiti - govori nam časna sestra s početka teksta, koja je skromno zamolila da ostane anonimna. U Hrvatskoj uniji viših redovničkih poglavarica nam kažu kako nema predsjednice s. M. Marije-Ane Kusture za komentar, te da ih je također iznenadila vijest, pogotovo s obzirom da ne piše niti jedan podatak o kojemu je samostanu riječ te da ne znaju za takav slučaj.

No, predsjednica s. M. Maria-Ana Kustura je na na Prvom međunarodnom susretu konferencija viših redovničkih poglavara i poglavarica s područja bivših komunističkih zemalja održanog u rujnu u Dubrovniku, održala zanimljivo predavanje u kojem je kao očit problem redovništva istaknula činjenicu da su mladi koji dolaze u zajednice često iz obitelji koje su ih jako malo, ili nikako, podučile o vjeri.

Skandal trese crkvu u Hrvatskoj: Poglavarice zlostavljale svoje mlade redovnice

- Od njih se, po dolasku u zajednicu, zahtijeva velik iskorak kako bi se prilagodili. Takav iskorak je njima teško napraviti. Onda smo mi, stariji, često spremni odustajati od nekih naših vrednota kako bismo se njima prilagodili, no nisam sigurna da je to uvijek dobro – ni za njih ni za nas. Našemu redovništvu malo nedostaje žara za onim što želimo svjedočiti. Imam osjećaj da smo se umorili. To su naši nutarnji izazovi - istaknula je s. Maria-Ana, dodavši:

- Redovnicama je u komunizmu bilo zabranjeno javno istupati kao redovnicama; u komunizmu je naš posao bio sveden na župnu zajednicu; sada dolazi novo vrijeme, vrijeme “otvorenih vrata” u kojemu se možemo i trebamo uključiti u društvo. S druge strane, smatram da za to nemamo dosta spremnih članova - kaže s. Maria-Ana.

Pitali smo i jednog teologa, isto uz molbu da ostane anoniman jer nije upoznat sa slučajem, da nam kaže koji su to postupci ako dođe do nesuglasica.

Teolog: Napad bez dokaza

- Sve je predviđeno, kako postupiti i komu se žaliti i uvijek se može ići na više instancije, višem poglavaru - govori nam sugovornik, a na pitanje zaostaju li pravila pojedinih redova, napisana još u vrijeme osnivanja samoga reda, za suvremenim pogledima na život, rekao nam je:

- Sve institucije su promijenile svoje konstitucije ili pravila, u skladu s dokumentima koji su izašli na Drugom vatikanskom koncilu i nakon njega. I to sve redovničke zajednice, i to ne samo jednom nego više puta. Stalno se pravilnici usklađuju po zahtjevima koji dolaze iz Rima, kao ovaj najnoviji naputak iz 2008. Služenje autoriteta i posluh, a takvih ima jako puno - govori nam teolog. Jedan drugi teolog iz Splita je uvjeren kako je riječ o čistom napadu na Crkvu bez dokaza.

- Crkvu se opet želi staviti na tapet, sada kada je ponestalo pedofilskih skandala za naslovnice - tvrdi sugovornik, a na upit odnosa s poglavaricama u redovničkim zajednicama i eventualnim sukobima kaže:

- To je normalni život koji poznaje neslaganja. Isto tako, poglavarice se biraju, i to ih bira većina. I njihova uloga nije trajna, već traje nekoliko godina, od dvije do četiri. Ako se vidi da su izabrali krivu osobu, postoje sljedeći izbori za mandat. A za sve nesporazume postoji procedura.

izvor: slobodna dalmacija