Siromašni Balkan školuje medicinski kadar za bogatu Europsku uniju

posao, posao u inozemstvu, razgovor za posao, posao iz snova, zaposlenje, BIH, radnici, Rotavirus, Mostar, Hercegovina, uhićenje, bolnica, mito, bolovanje, Hercegovina, liječnik, smjena, Mostar, Ljuba Praljak, Mostar, zdravlje, bolnica, Split, dijete, pacijent, pacijenti, BIH, prava, anketa, Mostar, građani, građani BiH, liječnici, Mostar, anketa, građani, prava pacijenata, HNŽ, zdravstvo, zdravstvo, obećanja, Široki Brijeg, logoped, Mostar, šutnja, anketa, prava pacijenata, HBŽ, zdravstvo, anketa, prava pacijenata, okrugli stol, Posušje, liječenje, prava, okrugli stol, Livno, zdravstvo, muškarac, žena, liječnici, razgovor, istraživanje, sprdex, most, kondomi, županija, pacijenti, pacijentice, pacijent, Tomislavgrad, zdravstveno vijeće, HBŽ, pacijenti, studenti, učenici, Mostar, HBŽ, lijekovi, lijekovi, svinjska gripa, AH1N1 virus, ginekolog, korisni savjeti, žene, zabrinutost, parcitipacija, zdravlje, peticija, ambulanta, Mostar, anketa, anketa, zdravstvo, Sarajevo, Sarajevo, medicina,

... inozemstvu, a 135 je iskazalo interes za dolazak u Hrvatsku, najviše liječnika iz BiH i Srbije koji imaju hrvatsko državljanstvo. Prema podacima zavoda za zapošljavanje, samo u prošloj godini oko 600 zdravstvenih djelatnika iz BiH otišlo je na rad u Njemačku, i to u okviru sporazuma koji je BiH potpisala sa Slovenijom i Njemačkom, piše Večernji list.

Pravu statistiku o broju medicinskih djelatnika koji su napustili BiH nitko ne zna jer veliki broj osoba BiH napušta privatnim migracijskim kanalima. Migracije liječnika i medicinskog osoblja iz balkanskih zemalja privukle su pozornost i austrijskog dnevnika ‘Der Standard’ koji je objavio članak pod naslovom ‘Bijeg liječnika ugrožava zdravstvene sustave na Balkanu’ u kojemu se navodi da je samo iz Hrvatske emigriralo više od 800 liječnika te da se sa sličnim problemima susreću i zemlje u regiji.

5000 nezaposlenih medicinara

Oko 500 liječnika iz Srbije prošle godine je otišlo u inozemstvo, između 400 i 500 otišlo je iz Bugarske, a najviše iz Rumunjske 2450. U Bugarskoj pak 80 posto studenata medicine planira nakon diplome emigrirati na zapad EU-a, pokazala je anketa iz kolovoza prošle godine, a ako se u obzir uzme da je ta zemlja najsiromašnija članica EU-a, jasno je zašto odlaze mladi liječnici.

Balkan je u 2015. ušao s više od 2,324.000 nezaposlenih. Na zavodima za zapošljavanje u BiH je oko 547.300 osoba, a među njima je i znatan broj medicinskih djelatnika. Prema nekim podacima, u BiH je nezaposleno oko 5000 medicinara, od toga oko 3000 u FBiH i oko 2000 u RS-u.

Zabrinjavajući odlasci liječnika zabilježeni su u USŽ, naime, iz Krajine odlaze mladi liječnici, educirani liječnici specijalisti i subspecijalisti. u Županijskoj bolnici "Dr. Irfan Ljubijankić" u Bihaću radi svega jedan onkolog, a nedostaje kardiologa, anesteziologa i pulmologa. S druge strane, deficitarni kadar koji su školovali za svoje potrebe otišao je u zemlje EU-a.

Početna plaća 2200 eura

Najpopularnije države za migraciju su Njemačka i Austrija, a potom skandinavske zemlje i Velika Britanija. U Srbiji specijalist može zaraditi do 900 eura mjesečno. U Hrvatskoj prosječna primanja 20.000 liječnika su oko 5200 kuna (675,98 eura). Nakon 20 godina radnog iskustva, plaća se povećava na 9000 kuna (1169 eura). U Rumunjskoj su plaće između 250 eura i 1500 €.

Njemačke i austrijske bolnice na sajmovima zapošljavanja i web-stranicama privlače liječnike iz nerazvijenih zemalja s početnom plaćom od 2200 eura neto. Prema podacima njemačke liječničke komore, samo u prošloj godini u toj zemlji je radilo više od 35.000 stranih liječnika. Najviše ih je iz Mađarske, Bugarske, Grčke, Rumunjske i Sirije.