FOTO  Sinjska Alka:Slavodobitnik 301.alke Tino Radanović

gospa sinjska, sinjska alka

Velebni alkarski dvori bili su premali da svi akari i alkarski momci, te njihovu gosti stanu u njih. Vrijeme nije obećavalo ništa dobro jer je kao za inat kiša roninjala i padala je sve jače. Uzvanici i gosti pristižu pred crkvu Gospe Sinjske.

U iščekivanju predsjednice republike Hrvatske razgovaram sa Sinjiskim gvardijanom fra Petrom Klapežom i govorim mu da bi trebalo zvoniti da kiša stane jer su to prije radili naši stari, i on se slažio sa tim. Nakon nekoga vremena dolazi predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, a pjesmu dobrodošlice upućuju joj žene iz Rame u živopisnim narodnim nošnjama.

Ulazimo svi skupa u crkvu i molimo se ispod slike gospe Sinjske, a fra Petar Klapež objašnjava povjest gospine slike i kako je njena slika obranila grad Sinj od Turskih osvajača. Odlazi se do Alkarskih dvora gdje vojvoda ima svoj prijem, a kiša i dalje neumorno pada.

Preostaje još malo do početka alke, a kiša pomalo jenjava. Čuju se zvona sa zvonika crkve i nakon nekoga vremena skroz staje. Alkarsko trkalište je pokriveno i  redari skidaju najilonom sa staze. Staza je suha i spremna za trku.

Gledatelji polagano zauzimaju svoja mjesta, dolaze razna izaslanstva gradova i općina tu je i novoizabrani predsjednik HDZ i prestavnik u europskome saboru Andrija Plenković. Tu su i generali, načelnik stožera Hrvatske vojske Mirko Šundov Mladen Fuzul, bivši zapovjednik 4 brigade general u miru Damir Krstičević, Željko Glasnović i mnogi drugi.

Započinje prva utrka i nema baš puno pogodaka u sridu, ali nije ni jednostavno u punome galopu pogoditi sićušnu alku. Kreće i treća odlučujuća trka u kojoj tri alkara imaju po pet punata, a to su Tino Radanović, Kristijan Bikić i Alen Filipović Grčić.

Za razliku od druge dvojice koji su gađali u jedan, Tino je nanišanio i pogodio u dva i to je bio kraj alkarskoga nadmetanja za 301 Sinjsku Alku. Slavodobitnika Alke viteško alkarsko društo nagradilo je slavodobitnim plamencom Hrvatske trobojnice zlatnom plaketom Alke i novčanim iznosom od 40 tisuća kuna, a pokroviteljica Alke predsjednica republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović sa zlatnim prstenom sa Hrvatskim grbom i sabljom. Momka slavodobitnika Marija Bošnjaka VAD je nagradio zlatnom plaketom alke dok ga je predsjedniva nagradila srebrenim prstenom sa Hrvatskim grbom i kuburom. Iako je padala kiša na trkalištu se  okupilo oko 7 tisuća posjetitelja, a bio je i izravni prijenos na HRT .

Sve u svemu bilo je super uz svevišnju pomoć Gospe Sinjske.

Sve fotografije u GALERIJI

Tekst foto by.Ivica Lozina