Sigurnosni propust: Mlažnjak udario u rasvjetni stup, a šef smjene nije prijavio incident

Dubrovnik
Luksuzni mlažnjak, vrijedan između 2,5 do 3,5 milijuna dolara, u ponedjeljak prijepodne je repnim horizontalcem udario u rasvjetni stup u Zračnoj luci Dubrovnik. Putnici su let nastavili redovnom linijom, a oštećeni zrakoplov ostao je prizemljen.

Prema saznanjima Slobodne Dalmacije, šef smjene nije ni prijavio ovaj incident Agenciji za istraživanje nesreća u zračnom prometu, pa je to tek sutradan, u utorak učinio safety manager ZL Dubrovnik.


Iz odgovora Uprave ZL Dubrovnik proizlazi da oni ne znaju čak ni registracijsku oznaku zrakoplova, a kamoli okolnosti pod kojima je došlo do ovog ozbiljnog sigurnosnog incidenta.

"Zračna luka Dubrovnik nema nikakvih drugih informacija osim onih koje ste dobili od Agencije za istraživanje nesreća u zračnom, pomorskom i željezničkom prometu (AIN). Za daljnje postupanje nadležna je Inspekcija za zrakoplovne nesreće u suradnji s operaterom zrakoplova", odgovorili su iz Uprave ZL Dubrovnik na upit Slobodne Dalmacije.

"Riječ je o zrakoplovu tipa Gulfstream 4, business jet. Prilikom kretanja s parkirne pozicije avion je, pri maloj brzini, repnim horizontalnim stabilizatorom udario u rasvjetni stup. Ozlijeđenih nema, počinjena je samo manja materijalna šteta. Obavijest o događaju zaprimili smo od Zračne luke Dubrovnik. Agencija je u fazi prikupljanja dodatnih informacija", rekao je glavni istražitelj zrakoplovnih nesreća Danko Petrin.