Sezona i nije tako blistava: Svaki drugi krevet na Jadranu prazan

uklonjene-lezaljke-sa-dijela-plaze-banje-za-koje-vlasnik-nije-imao-odobrenje
Iako su se iz Hrvatske turističke zajednice pohvalili činjenicom da je prve srpanjske subote u Hrvatskoj noćilo više od pola milijuna gostiju, činjenica je da je to tek polovica od ukupnih kapaciteta koji su stavljeni na raspolaganje, pa je to potvrda da se sezona tek (usporeno) zahuktava, a daleko je od bilo kakvih rekorda ili "udarnih valova", piše Slobodna Dalmacija.

Sve to se, naime, vidi u podacima iz novog elektronskog sustava prijave gostiju eVisitor, koji od ove godine prvi put registrira novim načinom prijave sve goste u pojedinim kapacitetima u Hrvatskoj, ali samo na točno određeni dan.

Evo i konkretnih brojeva: najviše gostiju u dosadašnjem dijelu godine zabilježeno je u subotu, 2. srpnja, kada je registrirano 589.015 noćenja. Lijepo zvuči, ali valja znati da Hrvatska na tržište stavlja ukupno tek nešto manje od milijun kreveta, mjesta u kampovima i marinama, pa su na taj dan za koji su podaci objavljeni, hrvatski hoteli u prosjeku bili popunjeni 79,5 posto. Popunjenost kampova iznosila je 50,2 posto, dok je obiteljski smještaj bio na 39,3 posto popunjenosti, kaže eVisitor.

Na razini svih kapaciteta koje Hrvatska u turizmu ima u ovoj godini, prosječna popunjenost toga najboljeg ovogodišnjeg dana iznosila je tek 46,7 posto, što znači da je 53 posto turističkih kapaciteta toga dana na početku srpnja bilo bez gostiju.

Istina, u turizmu brojke gostiju "na dan" nikada nisu bile upotrebljive jer je već sutradan moglo doći ili otputovati još sto tisuća gostiju pa da se slika naše posjećenosti izmijeni nabolje ili nagore.

Problem je što se od ove godine turistička statistika preko eVisitora ne može usporediti ni sa čim iz lanjskih podataka.