Šesti put od neovisnosti Hrvatska bira predsjednika

HSPF, Europski parlament u Briselu, izbori, izborni zakon, izbori, izbori, izbori u BiH, Opći izbori 2014., izbori, CIK, lokalni izbori u Hrvatskoj, Ivo Josipović, Kolinda Grabar Kitarović, Milan Kujundžić, Ivan Sinčić, izbori u RH, izbori, lokalni izbori u Hrvatskoj, izbori u RH, novi zeland, glasovanje, pravo glasa

U prvom krugu izbora, nešto manje od 3,8 milijuna hrvatskih birača može birati između četvero kandidata: Ive Josipovića, Kolinde Grabar Kitarović, Milana Kujundžića te Ivana Sinčića. Birališta su otvorena u 7, a zatvaraju se u 19 sati.

>>Glasanje za predsjednika Hrvatske na 15 mjesta u BiH

Hrvatski predsjednik bira se većinskim izbornim sustavom, odnosno za predsjednika ili predsjednicu bit će izabran kandidat koji dobije većinu glasova svih birača koji su glasovali (50 posto plus jedan glas). Ukoliko se to ne dogodi, dvoje kandidata s najvećim brojem glasova idu u drugi krug koji će se održati 11. siječnja 2015. Za predsjednika, odnosno predsjednicu može se glasovati na 6.350 biračkih mjesta - 6.260 u Hrvatskoj i 90 u inozemstvu (u sjedištima diplomatsko-konzularnih predstavništava u 50 država). Najviše je biračkih mjesta u BiH (15) te u Njemačkoj (13). Biračka mjesta nisu određena u Libiji, Maleziji, Peruu, Siriji te na Novom Zelandu na kojemu su se, zbog vremenske razlike, birališta prva otvarala.

Ove se godine za Pantovčak natječe bitno manje kandidata. Na prošlim predsjedničkim izborima, 2009., bilo ih je 12, a na pretprošlim 2005. - 13. Manje kandidata bilo je samo na predsjedničkim izborima 1997. kada su se uz Franju Tuđmana natjecali Zdravko Tomac i Vlado Gotovac. Ipak, ovogodišnji su izbori rekordni po broju promatrača koji će ih pratiti - njih čak 22.000. Prvi rezultati izbora znat će se večeras u 20 sati. Naime, već od 20 sati na DIP-ovim internetskim stranicama objavit će se podaci o prvim nepotpunim i privremenim rezultatima koji će se neprestano ažurirati.

izvor: hrt.hr