Sedam stvari koje možete raditi na Jadranu ovog ljeta

more, jadran

Ronjenje u nacionalnim parkovima


GDJE TO TOČNO? U Hrvatskoj postoji osam nacionalnih parkova, od toga su tri na otocima – Brijuni, Mljet, Kornati. Dodajte tome i jedan (od 11) park prirode – Lastovo.
A KAKO TO IZVESTI? Za ovo će vam vjerojatno trebati neka dozvola, obratite se upravi parka koji želite posjetiti.
ZAŠTO BIH UOPĆE? S više od 100 ronilačkih centara, Hrvatska je pravo mjesto za ronjenje. To znaju i mnogi inozemni turisti koji dolaze svake godine i rade gužvu sada i u morskim dubinama. Maknite se od plaža, uvala, kafića, riva, potopljenih austrougarskih brodova i američkih bombardera na mjesta na koja oni ne znaju doći. Naučite roniti prije toga. To vam je jedina šansa.

Jedrenje od grada do grada


GDJE TO TOČNO? Od Umaga do Dubrovnika ima dovoljno naselja koja se mogu ponosno nazvati gradom još negdje od srednjeg vijeka. Prije svega mislimo na njih. Nađite bilo koji na karti ili u googlepediji.
A KAKO TO IZVESTI? Unajmite skipera i jedrilicu, ako već ne znate samo njome upravljati, utovarite ekipu i dovoljno zaliha pa krenite na put.
ZAŠTO BIH UOPĆE? Morate početi malo živjeti. Ideja je da se sa svog broda na kojem ste već proveli neko vrijeme u predvečerje iskrcate u grad i poput gusara navalite na lokalne žene i zalihe alkohola. Svi ti sati provedeni na palubi koju prži sunce i zapljuskuje more od vas su stvorili zvijer gladnu i žednu provoda. Postanite legenda o kojoj se priča, jer nešto tako nam treba još od kada su izumrli galebi.

  • PIXSELL


Kajaking do otoka preko puta


GDJE TO TOČNO? S bilo kojeg dijela naše obale s kojeg se vidi neki otok. S obzirom da imamo nekih 1185 otoka, vjerojatnost da se dok stojite na hrvatskom dijelu obale Jadranskog mora preko puta nalazi neki otok je ista onoj da SDP neće učiniti ništa da iskoristi nezadovoljstvo u državi i izazove prijevremene izbore jer ni sam ne zna kako bi nas izvukao iz g****a, kao da je ljude to briga, samo više ne mogu gledati ove na vlasti. Dakle, golema šansa.
A KAKO TO IZVESTI? Uzmite kajak i veslajte, jedino tako možete doći do druge obale.
ZAŠTO BIH UOPĆE? Kako nas je društvenopolitička situacija u zemlji u ovom trenutku prilično uzrujala, možemo samo ovo o veslanju do druge obale iskoristiti kao metaforu i nakratko vam pokvariti planove za ljetovanje. Na duge staze će vaše planove za ljetovanje pokvariti preveliki vanjski i unutarnji dug, trošenje državnog budžeta na kupnju glasova putem subvencija i plaća i otplaćivanje spomenutih dugova umjesto na stvarno rješavanje problema, što na kraju dovodi do smanjenja zaposlenosti, manjih plaća u državnom i privatnom sektoru, te ukidanja radničkih prava, poput kolektivnog ugovora.

Penjanje po Paklenici


GDJE TO TOČNO? Na zadarskom području, iznad Starigrada, smjestio se Nacionalni park "Paklenica".
A KAKO TO IZVESTI? Dođete tamo, pobjegnete u šume i planine poput partizana 1941. Objasnit ćemo i zašto.
ZAŠTO BIH UOPĆE? S obzirom da je ova zemlja prokleta s vjerojatno najgorom mogućom vladajućom garniturom, pa, u svakom trenutku svoje povijesti, jedino što nam je preostalo je uživati u prirodnim ljepotama kojima smo blagoslovljeni. Dok se netko ne sjeti i to rasprodati i upropastiti. A onda možete iz svojeg skrovišta u šumi pružati otpor, nakon što ste ostali bez stana jer niste mogli plaćati kredit.

  • PIXSELL


Mountain biking po Biokovu


GDJE TO TOČNO? Divna planina koja se uzdiže ravno u nebo iznad makarske rivijere je spektakl bez obzira gdje se nalazite. Samo da je vidite.
A KAKO TO IZVESTI? Nećemo vas više gnjaviti bježanjem u šumu. Na Biokovo se možete penjati i pješice i biciklom. Isto tako i spustiti, ako imate zbog čega.
ZAŠTO BIH UOPĆE? Da biste saznali gdje su vaše granice i onda ih pomaknuli još malo. Vidite, ne vrijedi vam život u kojem niste ništa promijenili od dana u kojem ste udahnuli svoj prvi dah i dana u kojem ste izdahnuli svoj posljednji. Zamislite da HDZ vlada od trenutka kada ste se rodili pa do kraja vašeg života. Bolje bismo prošli s najezdom skakavaca.

Windsurfing po buri ili jugu


GDJE TO TOČNO? Najsigurnija su vam mjesta u Primorju ispod Velebita, na vrhu Istre i na dalmatinskim otocima. Iako, bilo koji dio obale vam može pružiti uvjete kada na njemu puše vjetar.
A KAKO TO IZVESTI? Nakon škole windsurfinga od nekoliko dana, možete sami pokušati ono što pokušavaju toliki Česi i Nijemci. Zašto bi se samo oni zabavljali.
ZAŠTO BIH UOPĆE? Zbog zabave. Vaše i onih koji vas gledaju. Ima nešto neopisivo smiješno u čovjeku koji bez prave vještine pokušava uhvatiti vjetar u svoje jedro i krenuti u pravom smjeru na komadu drveta pod nogama dok je vjetar uvijek ili preslab ili prejak. Nekako vam dođe kao metafora za vaš vlastiti život.

Jahanje preko Istre


GDJE TO TOČNO? Na našem najvećem poluotoku. Lagano ga je pronaći na karti. Jahat ćete između strana tog trokuta.
A KAKO TO IZVESTI? Riječ je o jahanju, tako da vam ovdje ne možemo pomoći, s obzirom da je to vještina kojom ne vladamo. Niti imamo konja. I sumnjivi su nam svi oni koji ga imaju. Koji će vam k***c konj?!!!
ZAŠTO BIH UOPĆE? Konji su prelijepe životinje pa biste mogli uživati u njihovom prisustvu. Kako čujemo, tura kojom je moguće proći Istrom na konju je spektakularna, a na kraju vas puste da i plivate s konjem. Riječ je, sigurno, o fenomenalnom iskustvu. Ivan Palijan