SDP izbacio Marinu Lovrić Merzel

Aleksandar Stanković, Mladen Merzel, HRT, nedeljom u 2, uskok, Marina Lovrić Merzel, sisačko-moslavačka županica, osumnjičeni, Marina Lovrić Merzel, istraga, uskok, županica, Marina Lovrić Merzel, uskok, Sisačko-moslovačka županica , imovinska korist, osumnjičena, Marina Lovrić Merzel, Marina Lovrić Merzel, sdp h, izbačena iz SDP-a, USKOK-ove optužbe, Marina Lovrić Merzel, Marina Lovrić Merzel, remetinac, pritvor,  u istražnom zatvoru, SDP-ova političarka, Marina Lovrić Merzel, USKOK-ove optužbe, krađa i korupcija, korupcija
Za odluku je glasovalo svih 11 nazočnih od ukupno 17 članova Gradskog odbora.

Lovrić Merzel se može žaliti u roku od 15 dana statutarnoj komisiji SDP-a Hrvatske koja se o toj žalbi mora očitovati u roku od 60 dana.

Sumnja u najteža koruptivna djela, za koja se sumnjiči Lovrić Merzel, izaziva zgražanje i sram kod svakog člana SDP-a koji poštuje i provodi programska načela stranke, a koja su nespojiva s korupcijom i kriminalom. To se posebno odnosi na obavljanje odgovorne javne dužnosti na koju je netko izabran kao kandidat SDP-a, stoji u obrazloženju izbacivanja Lovrić Merzel iz stranke.

Time je okončano višemjesečno razdoblje nagađanja o tome hoće li Lovrić Merzel sama napustiti stranku ili će biti izbačena.

Prema Statutu SDP-a Gradski odbor dosad nije mogao donijeti takvu odluku jer je Marina Lovrić Merzel bila članica viših tijela stranke, a prije nekog vremena je to prestala biti. Gradski odbor također je jednoglasno dao potporu svim nadležnim tijelima i institucijama u istrazi o koruptivnim radnjama, jer smatramo da je SDP stranka u kojoj nema mjesta korupciji, rekla je nakon sjednice predsjednica Gradskog odbora Kristina Ikić Baniček.

Budući da je Lovrić Merzel već ranije dala ostavku na mjesto članice Predsjedništva SDP-a, predsjednice Županijske organizacije i druge stranačke dužnosti, ostala je samo običan član stranke, pa je o njenom članstvu u stranci mogla odlučivati njezina gradska organizacija.

Na pitanje novinara je li možda za ovakvu odluku bilo sugestija iz stranačke središnjice, Ikić Baniček je odgovorila da SDP ne funkcionira na taj način. Drugi članovi Gradskog odbora SDP-a nisu ili voljni davati izjave.

Sjednica Gradskog odbora sazvana je po hitnom postupku nakon što je DORH proširio optužbu protiv županice, koja je u istražnom zatvoru već četiri mjeseca. Ovog puta optužio ju je, između ostalog, za primanje 100.000 eura mita od Željka Žužića kako bi dobio prednost pri kupovini županijskih udjela u Cestama Sisak.

Lovrić Merzel odbacuje nove USKOK-ove optužbe preko svojeg odvjetnika Berislava Živkovića. On kaže i da USKOK za svoje tvrdnje nema nikakve dokaze te da će se to također pokazati tijekom postupka.

hrt.hr