Sanader pristaje na brzo izručenje?

Ivo Sanader, uhićenje, Ivo Sanader, Ivo Sanader, uhićenje, Ivo Sanader, uskok
Bio sam na sudu i razgovarao s gospodinom Sanaderom, on se osjeća dobro, vraćao se u Zagreb. Njegovi odvjetnici u Zagrebu u kontaktu su s predstavnicima vlasti i gospodin Sanader želi raščistiti sva pitanja što je prije moguće. On želi surađivati s hrvatskim vlastima, kazao je Suppan. Međutim, sutra u 10 sati nastavit će se Sanaderovo saslušanje. Tada će, kad čuje za šta ga točno terete hrvatske vlasti, sudu saopćiti svoju odluku prenosi HRT.hr.

Još se čeka zahtjev za izručenje

Podsjetimo, istražni sudac u Salzburgu odredio je Ivi Sanaderu ekstradicijski 14-dnevni pritvor. Glasnogovornica Tužiteljstva u Salzburgu Barbara Feichtinger izjavila je da bi dokumenti o izručenju na sud trebali stići sljedeći tjedan. Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković kazao je za Hrvatski radio kako iz austrijskog ministarstva pravosuđa nije stigao nikakav službeni zahtjev da im se dostavi dokumentacija o Sanaderovom slučaju.

Kada iz Hrvatske preko Ministarstva pravosuđa stigne zahtjev za izručenjem, austrijsko pravosuđe Sanaderu će ponuditi pojednostavljeni postupak izručenja. Budući da je, prema riječima odvjetnika, već pristao na to - Sanader bi mogao biti vraćen u Hrvatsku za nekoliko dana. Odbije li izručenje, hrvatsko ministarstvo pravosuđa šalje spis i cijeli predmet sucu u Austriju, a on nakon uvida u spis opet donosi rješenje o izručenju. I na tu sučevu odluku postoji mogućnost žalbe, a onda se predmet daje na Žalbeni sud, zatim na Vrhovni sud.

Dani, tjedni ili godine?

Misli li dulje ostati u Austriji, Sanader može tvrditi da se protiv njega vodi politički proces, da u Hrvatskoj neće imati pravedno suđenje, a na temelju svega toga može zatražiti i azil! Na moguće nepravedno suđenje ukazivao je svojedobno i Vladimir Zagorec. Njegovo izručenje oduljilo se na godinu i 8 mjeseci, a u ovome slučaju moglo bi se odužiti i do dvije godine, tvrdi odvjetnik Zvonimir Hodak. No za to će mu trebati mnogo novca, ako ništa drugo - za jamčevinu. Ne dođe li u međuvremenu do blokade imovine. Što je gotovo sigurno.

Da se bivši hrvatski premijer želio vratiti u Hrvatsku i predati vlastima, rekao je za austrijski list Kurier, Sanaderov mlađi brat Miroslav Sanader koji živi u blizini Innsbrucka. Tvrdi da je njegov brat legalno otputovao iz zemlje na višednevni službeni put a kad je saznao za uhidbeni nalog želio se vratiti i predati hrvatskim vlastima. Kurir dodaje da je po Sanadera u Austriju trebao doći njegov odvjetnik, no uhićen je dok se s bratom vozio prema mjestu sastanka s odvjetnikom.

Bivši premijer bez posebnog tretmana

Upravitelj zatvora u Salzburgu Dietmar Knebel izjavio je za HTV kako bivši hrvatski premijer u zatvoru nema poseban tretman. Potvrdio je da Sanader dijeli ćeliju s još jednim zatvorenikom. Inače Sanader je ranije podvrgnut obaveznom liječničkom pregledu koji je pokazao da je fizički u dobrom stanju. U zatvor su mu dostavljeni lijekovi koje redovito pije.