Sanader ipak ne pristaje na izručenje Hrvatskoj

Istragu u slučaju Sanader pokrenulo je Državno tužiteljstvo u Innsbrucku nakon prijave sumnje jedne tirolske banke da je prao novac, a Sanader je u današnjem video svjedočenju odbacio sve navode o tome, piše slobodna dalmacija.

Državni odvjetnik koji je ujedno i glasnogovornik Središnjeg austrijskog Državnog tužiteljstva nadležnog za korupciju u Beču Friedrich König nakon ispitivanja na relaciji Beč - Salzburg potvrdio je kako je Sanader u potpunosti negirao pranje novca te da je od bečkog Državnog tužiteljstva zatražio novi termin za još jedno svjedočenje.

Potužio se da nije imao dovoljno vremena da se pripremi za ispitivanje. König je objasnio kako se Sanaderu izašlo u susret te da će novo ispitivanje biti u siječnju 2011. godine, ali se još ne zna točno hoće li to biti početkom ili krajem mjeseca.

Tim dodatnim svjedočenjem ponovo se komplicira cijeli postupak oko izručenja, s obzirom na to da austrijsko pravosuđe i slučaj pranja novca imaju prioritet pred hrvatskim zahtjevom za njegovo izručenje.

Također, prema neslužbenim informacijama, navodno Sanader nema namjeru pristati na izručenje Hrvatskoj, pa se očekuje da će mu biti produžen pritvor u salzburškom zatvoru.

Potvrđeno je i da austrijsko pravosuđe u slučaju Sanader vodi istragu i protiv jednog člana njegove obitelji te protiv još jedne - »treće osobe«, no o kome se radi nije poznato.