Sam se brine o sedmero djece: Kći napustila školu da pomaže

siromaštvo, otac, obitelj, djeca

Majka ih je sve htjela udomiti, ali ja nisam dopustio. Dok god mogu, borit ću se za svoju djecu, rekao je Ante Mamić (39) iz Trnakovaca kod Okučana, piše 24sata.hr

Borba ipak za njega postaje sve teža. Sedmero djece, od kojih najmanji Mate ima tri i pol godine, najteže je prehraniti i ugrijati. Obitelji je donedavno pomagala Općina Okučani s dva kilograma kruha dnevno, ali i toga više nema. Dnevno im treba sedam kilograma kruha, a kuhaju jedanput na dan i to veću količinu. Osim toga, treba im i oko 40 kubičnih metara drva za grijanje. Imaju peć napravljenu od starog hidrofora, na stropu su daske i puše iz svih otvora.

'Sve što bih zaradio, davao bih supruzi'
Obitelj živi od dječjeg doplatka i onoga što Ante povremeno zaradi. Kako bi mogao tu i tamo otići raditi, njegova najstarija kći Marija (16) odustala je od škole da pomogne ocu oko čuvanja djece i kućanskih poslova.
- Radio sam kao građevinac. Rano sam odlazio od kuće i kasno sam se vraćao, a brigu oko kuće i djece prepustio sam supruzi Mireli (32). Sve što bih zaradio, donio bih njoj, računajući na to da će ona to raspodijeliti na najbolji način. Odjednom sam primijetio da je prestala kuhati, prati djecu, po cijeli dan joj je mobitel bio u rukama. Rekla je da treba čvršćeg muškarca, da sam ja za nju premekan te da dopuštam da me drugi iskoriste. Ubrzo nas je napustila - otkrio je Ante.

Djecu je posjetila samo tri puta
Bilo je to prije godinu i pol dana. Mirela je od tada djecu posjetila samo tri puta, a zadnji ih je put htjela dati udomiti. To je spriječio suprug, odlučan da zadrži djecu unatoč teškim životnim uvjetima.
- Teško je, ali preživjet ćemo unatoč tome što su nas se svi odrekli. Prijatelji nam više ne dolaze, rodbina je digla ruke od nas, nitko nas ne želi, valjda se boje da nas neće moći nahraniti - očajan je brižni otac.