S Biokova pala nova gromada teška 600 tona

odron, Vrgorac, Biokovo

Pri tome je željeznim polugama oboreno više većih stijena prema vrgoračkoj strani. Nova “sletjela” gromada na cestu teška je najmanje 600 tona, dvostruko teža od najveće stijene koja je u nedjelju prepriječila cestu, piše slobodna dalmacija.

Kamenje se ponovno počelo rušiti niz strminu prema moru, gdje su kuće Podgorana, pa ljudi s pravom strahuju. Naime, kuće su točno na potencijalnoj putanji stijena koje bi trebalo rušiti, pa su radovi zbog toga obustavljeni. Hrvatske ceste za sada ne izlaze s informacijama.
O tome što se točno događalo u srijedu, pouzdanu službenu informaciju nema ni Gradski centar Osejava u Makarskoj. Samo su stizale dojave o ponovnim odronima na Stupici. Dok je u HC-u u srijedu vladao muk, činjenica je da planinari u četvrtak nisu nastavili s čišćenjem terena, iako je bio vedar, sunčan i topao dan. Na Stupici nikoga nismo zatekli, ni planinare ni građevinare. Građani su na mukama jer je cesta bila vrlo prometna pa se sada mora okolo, a razlika u kilometrima je velika. Primjerice, od Makarske do kamenoloma Kljenak preko Ploča ima 87 kilometara, a 20-ak kilometara preko Stupice.

Spas u tunelu?

U takvoj situaciji, u kojoj se ne zna koliko će sanacija potrajati, neki vide spasonosno rješenje u osposobljavanju starog biokovskog makadamskog puta od Saranča do Staze, u dužini od sedam kilometara, kako bi se Stupica privremeno premostila.  Također, vrijeme je da se razmisli o izgradnji tunela dužine 1300 metara, kojim bi se zaobišao najopasniji dio kolnika preko Biokova. U svakom slučaju, za sada se ne može ni pretpostaviti kad će se ponovno moći Stupicom do Vrgorca.

Stručnjaci procjenjuju da će troškovi sanacije premašiti 30 milijuna kuna. Ne zna se ni na što će se pri sanaciji naići, budući da je čitavo brdo rastreseno prilikom miniranja izgradnje prometnice prije 35 godina. Zbog svega toga, stručnjaci dvoje je li uopće opravdano početi skupu sanaciju ili je bolje izgraditi novu cestu, koja bi bila trajnije rješenje.

ana dragičević Snimio ivo ravlić/cropix