Ruža Tomašić od EU-a traži da osigura ravnopravnost Hrvatima u BiH

Hrvati u BIH, Ruža Tomašić, nacionalne manjine, Europski parlament u Briselu, Ruža Tomašić, Hrvati u BIH, ravnopravnost, Ruža Tomašić, Hrvatska, Ruža Tomašić, Hrvati u BIH, izdaja, Hrvatska zemlja, Ruža Tomašić, hsp ante starčević
U raspravi na temu "Zajednička vanjska i sigurnosna politika Europske unije", zastupnica Tomašić se fokusirala isključivo na našu zemlju.

Složila se s izvjestiteljem Elmarom Brokom (Europska pučka stranka) kako Europska unija mora štititi svoje državljane i njihove interese diljem svijeta. Potom je ustvrdila:

- Kad je u pitanju Bosna i Hercegovina, učinili smo malo ili ništa kako bismo zaštitili politička prava Hrvata Bosne i Hercegovine, koji su ujedno i državljani Republike Hrvatske, a time i građani Europske unije. Opstruiranje povratka hrvatskih izbjeglica u Republiku Srpsku i protuhrvatski izborni inženjering u Federaciji BiH dobar su pokazatelj onoga što Hrvati proživljavaju u vlastitoj državi.

Tomašić je potom pozvala institucije Europske unije da se konkretnije uključe u političke procese u Bosni i Hercegovini.

- Ako želimo položiti ispit vjerodostojnosti i biti globalni politički akter, vrijeme je da počnemo čistiti u svom europskom dvorištu. Stoga tražim od institucija i političkih tijela EU da konačno poduzmu konkretne korake za osiguravanje ravnopravnosti Hrvata u BiH, zaključila je Tomašić.

dnevno.ba