Ruža Lucić, majka devet sinova branitelja ugostit će predsjednika

Ruža Lucić, devet sinova branitelja, Ivo Josipović, majka, akcija bljesak, akcija oluja

POZIV S PANTOVČAKA IZNENADIO RUŽU LUCIĆ

U prosincu 2012. odlikovao ju je ordenom Red Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske zbog zasluga za promicanje moralnih i društvenih vrednota. Priznanje je to hrabroj ženi i majci za sav strah, patnju, strepnju i neizvjesnost, ali i sreću što su joj sinovi, koji su od prvog dana branili Hrvatsku, ostali živi. Suprug joj je umro 1988. godine, u 45. godini.

Ruža je ostala sama s desetero djece. Gradila je kuću, radila u polju, u nadnicama, podizala djecu, pratila ih kroz sve životne nedaće... Nije bilo nimalo lako othraniti ih, školovati i izvesti na pravi put.

Majka hrabrost, kako su s razlogom prozvali tu vitalnu 78-godišnjakinju, iz Gunje nije htjela otići ni u vrijeme najvećeg granatiranja. Dok su sinovi Petar, Mijo, Stjepan, Franjo, Cvjetko, Filip, Zdravko, Antun i Josip bili na ratištu, odlazili, vraćali se, nekad na samo jednu noć, dočekivala ih je i ispraćala. Bili su na gotovo svim ratištima, sudjelovali u Bljesku i Oluji Zdravko, koji je bio u specijalnoj postrojbi policije, teško je ranjen u Mirkovcima, dumdum-metak mu je napravio rupu u leđima. U toj je akciji poginulo 12 redarstvenika. Sin Filip naletio je na minu u Strošincima i od tada živi s gelerima u tijelu. Priznali su mu samo 20 posto invaliditeta, ne može dobiti vojnu mirovinu, a nema nikakvu mogućnost zapošljavanja. Sin Franjo je zarobljen u Bogdanovcima i bio u zatočeništvu 42 dana.

- Samo Bogu mogu zahvaliti što mi je sačuvao djecu i što su i danas svi na broju. Molitva i vjera davale su mi snagu da sve to izdržim jer bilo je strašno. Molila sam se za svoju, ali i za tuđu djecu - prisjeća se. Ruži je potpora kći Anica Kustura, čiji je muž također bio branitelj. Poziv s Pantovčaka krajem 2012. jako ju je iznenadio.

- Nikad nisam ni pomislila da bi meni netko mogao dati odlikovanje. Kako mi je samo srce zadrhtalo kad sam zahvaljivala predsjedniku - ističe Ruža, koja je Josipoviću zahvalila u ime svih odlikovanih.

Krajem prošlog tjedna u njezin je dom ponovno stigao poziv s Pantovčaka. Predsjednik Josipović za srijedu, 19. veljače, najavio je svoj dolazak u Gunju.

- Ponosna sam i sretna jer takvog gosta u svome domu malo tko ima priliku ugostiti. To mi je velika čast - rekla nam je, ali nije mogla skriti tugu.

- Jako nam je teško, kada poplaćam sve obveze, ne ostane mi ni za litru mlijeka i kilu kruha. Sa mnom žive dva nezaposlena sina, Filip i Stjepan, koji je bolestan, a rat je proveo u specijalnim postrojbama. Oni se nisu borili za vojne mirovine, borili su se za Hrvatsku.

Nakon toliko godina provedenih na prvoj crti potpuno su zaboravljeni, teško mi je gledati djecu kako se pate - kroz suze nam je ispričala Ruža.

Radost su joj, kaže, 20 unučadi i dvoje praunučadi.

glas-slavonije.hr