Runovići: Pogrebnici s Lovrinca kasnili, mrtav pred kućom punih 8 sati

pokojnik, runovići, šverc, granica, mrtvac, mrtvac, sanduk, hladnjača, sahrana, živ, Brazil, šok, Dayton, pogrebnik, BIH, posao, posao iz snova, Poljska, pogrebno poduzeće, smrt, starica, oživljavanje, muškarac, mrtvac, mrtvaci
No i rodbina i njegovi sumještani silno su ogorčeni.

Pokojni Ivan Kuštra bio je na traktorskoj prikolici i zbog njezina naglog pomicanja izgubio je ravnotežu i pao na makadamski put nedaleko od svoje kuće. Od udarca u glavu na mjestu je preminuo, što je konstatirao i dežurni liječnik Jedinice Hitne medicine, koja je, baš kao i policija, na mjesto nesreće pristigla u kratkom roku.

Pogrebnicima splitskog ‘Lovrinca' trebala su četiri sata da prijeđu 90 kilometara do Runovića
- Ja sam odmah u 12.45 obavijestio policiju i molio ih da oni pozovu Hitnu pomoć. Ubrzo su došli i liječnik je konstatirao smrt, a policajci su obilježili trakom mjesto nesreće - ogorčeno nam priča pokojnikov rođak Gojko Ljubičić.

- Mi smo pitali nekoliko puta možemo li preuzeti tijelo pokojnika, no rečeno nam je da će doći službena osoba na očevid iz Državnog odvjetništva. Tu su se okupili tugujuća rodbina, prijatelji, pa i cijeli zaselak, jer je Ivan bio vrijedan i radišan čovjek, omiljen u selu.

Izmjenjivali su se policajci na dežurstvu, no nitko da nam kaže što ćemo raditi. Tek u 15.45 pristiže službena osoba, Jozo Šanić iz Državnog odvjetništva, a malo prije njega i još jedan stručnjak, koji je obavio očevid. Oni su bili gotovi točno u 16.35 sati, a Šanić nam je rekao da je već pola sata prije obavijestio policiju kako bi oni također obavijestili splitsko pogrebno poduzeće "Lovrinac" da dođe po tijelo.
Izbjegnut incident

Čekali smo i čekali, ogorčenje je bilo svake minute sve veće. Kako neće, čovjek leži ispred svoje kuće, žena i djeca plaču, a mi našega Ivana ne smijemo dirnuti. Za to vrijeme još se izmjenjuje nekoliko patrola policije, ne dopuštajući nam pristup pokojniku.

Tek u 20.05 stiže vozilo pogrebnog poduzeća "Lovrinac". Stavljaju Ivana u lijes. I skoro da nam se svima nije prelila čaša strpljenja i fala Bogu da nije bilo incidenta. Našeg Ivana odveli su tako oko 20.30 u Split na obdukciju.

Napišite slobodno u ime obitelji i u ime sumještana pokojnog Ivana da smo silno ogorčeni. Tko je tu kriv, tko je zakazao, neka se ispita, ali držati mrtva čovjeka na cesti osam sati kao psa, nije ljudski - priča nam Ljubičić.

Državni odvjetnik Jozo Šanić izjavio je kako su točni termini koje navodi rodbina.

- Ja sam obaviješten od policije u 14.20, te upoznat da je čovjek preminuo. Uputio sam odmah vještaka Ivu Filipovića da obavi očevid, a i sam sam svega pet minuta nakon njega došao na lice mjesta. Očevid je završen točno u 16.35, no, već sam u 16.05 izvijestio policiju da pozovu djelatnike "Lovrinca" kako bi preuzeli tijelo jer sam zahtijevao obdukciju. Ponovio sam taj poziv nekoliko puta. Time je moj dio posla bio završen - ističe Šanić.

Policija nije htjela ništa komentirati, nego nas je uputila na Državno odvjetništvo.

Izvor: slobodna dalmacija