Referendum o braku

Troplet, poziv, referendum, U ime obitelji, referendum, U ime obitelji, brak, U ime obitelji, referendum, BIH, referendum, U ime obitelji, U ime obitelji, europa, Hrvatska, U ime obitelji, Željka Markić, U ime obitelji
Na prvom narodnom referendumu oko 3,8 milijuna birača može na 6.700 glasačkih mjesta u zemlji i inozemstvu odgovoriti na pitanje o ustavnoj definiciji braka. Građani će se moći izjasniti jesu li za ili protiv da se u Ustav unese definicija braka kao životne zajednice žene i muškarca, piše hrt.hr.

Održavanje referenduma zatražila je inicijativa 'U ime obitelji' nakon što je prikupila oko 750.000 potpisa.

Državno izborno povjerenstvo (DIP) objavljivat će privremene rezultate glasovanja od 20 sati. Prije toga DIP će izvještavati o odazivu birača i tijeku referenduma.

Nedjeljni referendum prvi je u povijesti koji su inicirali građani i treći od hrvatske neovisnosti.

Građani koji nemaju važeću osobnu iskaznicu i nisu upisani u izvatke popisa birača moći će glasovati s potvrdom, objavilo je Ministarstvo uprave. Potvrde za glasovanje na dan referenduma izdavat će se od 7 do 19 sati u uredima i ispostavama te na lokacijama bližih gradova i općina. Popis lokacija Ministarstvo je objavilo na svojim internetskim stranicama.

Za razliku od izbora, na državni referendum o ustavnoj definiciji braka ne primjenjuje se institut šutnje pa je i u subotu i u nedjelju dopuštena referendumska promidžba.