Razvoj, pravednost, sigurnost... Ovo je sedam točaka izbornog programa Kolinde Grabar-Kitarović

Kolinda Grabar Kitarović

Kolinda Grabar-Kitarović predstavila je svoj program koji, kako je sama rekla, "adresira probleme pred nama".

"Prvo o čemu želim razgovarati jest hrvatski razvoj, u širem smislu, uključujući i sektor gospodarstva. Pitanje je kamo idemo i na čemu temeljimo hrvatski razvoj. Moj temeljni stav je da obitelj i stabilnost obitelji mora biti u središtu" prenosi N1.

"Porezno rasterećenje hrvatskih obitelji i poduzetnika, s posebnim naglaskom na smanjenje troškova rada. Predložit ću stručnu raspravu o fleksibilizaciji radnog vremena, rekla je predsjednica, dodavši da naglasak mora biti na produktivnosti, a ne na nominalnom radnom vremenu

Istaknula je da će osnovati program stipendiranja najboljih maturanata na najboljim svjetskim sveučilištima uz uvjet povratka i rada u Hrvatskoj.

Drugi stup programa odnosi se na naš identitet, način života, na nas, tko smo i iza čega stojimo, rekla je predsjednica.

Aktivno zagovaranje jezične kulture u školama i na fakultetima. Oni moraju biti izvorište očuvanja hrvatskog jezika. I nadalje ću se boriti za očuvanje političkog i kulturnog identiteta Hrvata u BiH, kao konstitutivnog i jednakopravnog naroda, rekla je predsjednica.

Tražit ću snažniji angažman za povratak preostale kulturne baštine ukradene za Domovinskog rata te povratak sve arhivske građe iz srbijanskih arhiva, jer to je naše, hrvatsko i treba biti vraćeno Hrvatskoj, rekla je predsjednica.

Treći dio programa - hrvatska odlučnost, bavi se našim hrvatskim stavom i načinom kako se predstavljamo, ambiciozno i asertivno, bez ikakvog kompleksa male države, rekla je predsjednica.

U razdoblju pred nama moramo potpuno ostvariti prava Hrvata iz BiH kao njezina konstitutivnog naroda, kazala je predsjednica.

Nastavit ću aktivno raditi na rješavanju sudbine nestalih hrvatskih branitelja i civila iz Domovinskog rata. U tome nikada neću posustati, rekla je predsjednica, dodavši da će nastojati da to pitanje bude glavno za napredak pregovora u članstvu Srbije u Europskoj uniji.

Četvrti je stup programa hrvatska pravednost.

Ljudsko dostojanstvo temeljni je kriterij pravednosti. Hrvatska za koju se borim je Hrvatska u kojoj svako ljudsko biće ima pravo na dostojanstvo, rekla je Grabar-Kitarović.

Nastavit ću s rješavanjem problema blokiranih građana, poručila je.

Zauzimat ću se za pojačanu edukaciju mladih, te za društvenu skrb o trudnicama zbog jačanja svijesti o vrijednosti svakog ljudskog života. Svaki ljudski život dragocjen je, a one koje ga donose na svijet, trudnice, jedna su od najosjetljivijih društvenih skupina. Društvena klima, naša pažnja i razumijevanje i poštovanje prema njima jednako su važne za odluku o majčinstvu, kao i socioekonomski uvjeti u društvu, rekla je Grabar-Kitarović.

Inzistirat će i na odgoju i obrazovanju djece protiv predrasuda i drugih uzroka nerazumijevanja i sukobima među ljudima i narodima, rekla je predsjednica, dodavši da je čvrsto stala u obranu ravnopravnosti žena. "Jednaka plaća za isti rad, ravnopravna društvena promocija, zaštita majčinstva samo su neka od prava koja ću i dalje zagovarati", poručila je.

Nastavljat ću uključivati mlade u društveni život, nastavljat ću otvarati prostor najboljim mladim ljudima te poticati hrvatsku mladost da se što snažnije uključi u društveni, kulturni i sportski život svoje domovine, ali iz lokalnih zajednica, rekla je predsjednica.

Predložit ću uvođenje institucije pravobranitelja za starije osobe, institucije kroz koju će naši stariji sugrađani imati zastupnika u javnosti. istaknula je.

Peti dio odnosi se na demokraciju i načine kako učvrstiti temeljne demokratske norme. To je jedini način kako da se suprotstavimo poplavi pojedinaca koji daju nerealna obećanja, rekla je predsjednica.

Objavom trenutačnog popisa birača umanjit će se sumnje u popis birača te barem dijelom vratiti povjerenje birača. Predložit ću da se poveća broj preferencijskih glasova. Podržavam načelo da se građani o važnim pitanjima mogu izjasniti i referendumom. Pojačan zahtjev građana za referendumom jasno pokazuuje da postoje prijepori koje postojeći sustav nije uspio riješiti, rekla je predsjednica.

Šesti dio programa nosi naziv - hrvatska sigurnost.

Svijet u kojem živimo sve je nesigurniji, rekla je predsjednica. Demografija ležiu u srcu nacionalne sigurnosti. Ustrajat ću na osnaživanju Hrvatske vojske i hrvatske policije, nastavkom razvoja novih obrambenih i nadzornih sposobnosti nužnih za suočavanje s ugrozama 21. stoljeća i uvijek ću braniti njihovu čast, jer oni rade dostojanstveno i časno i hvala im što rade na svojim mjestima, kako bi osigurali našu sigurnost i naš mir, rekla je predsjednica, dodavši da ulaganja u obranu nikad nije smatrala troškom, nego ulaganjem u budućnost.

Samo visok sustav domovinske sigurnosti može otkriti djela usmjerena protiv Republike Hrvatske i svih nas, rekla je.

Prave nacionalne suverenosti nema bez visokog stupnja energetske neovisnosti, poručila je predsjednica.

Sedma stavka jest hrvatski optimizam.

Vjera u sebe, vjera da imamo snage i znanja svoje mogućnosti pretvoriti u budućnosti. Srebro zlatnog sjaja hrvatske reprezentacije pokazualo je koliko takav uspjeh može osnažiti vjeru u bolje sutra, rekla je Grabar Kitarović.

Umrežit ću uspješne hrvatske znanstvenike koji djeluju u inozemstvu, rekla je predsjednica.

Ovo je program u koji je ugrađena i baština našeg prvog hrvatskog predsjednika, dr. Franje Tuđmana i sve ono što smo dosad postigli, rekla je predsjednica", prenosi N1.