Rajčić: Gotovinu su osudili na temelju lažnih transkripata

Umirovljeni stožerni brigadir Hrvatske vojske, ujedno zapovjednik topništva u akciji Oluja, Marko Rajčić tvrdi kako su transkripti na temelju kojih su osuđeni generali Ante Gotovina i Mladen Markač - lažni.

Kako prenosi Slobodna Dalmacija, Rajčić tvrdi da "brijunski transkripti" predani Haagu ni po formi ni po sadržaju ne odgovaraju sastanku koji se na Brijunima održao 31. srpnja 1995. Kao dokaz nudi bilješke iz svog notesa koje je vodio tijekom sastanka.

"Radni sastanak kod predsjednika Tuđmana, razlog sazivanja je deblokada Bihaća", stoji u njegovom notesu, a Rajčić pojašnjava kako je namjera bila da se uz deblokadu Bihaća ostvari i oslobađanje okupiranih teritorija.

No, Rajčić upozorava kako je desetak dana ranije, točnije 17. srpnja održan još jedan sastanak i smatra kako su transkripti koji su predani Haagu kompilirani s ta dva sastanka.

Pojašnjava kako transkripti pokazuju kako se Gotovina za riječ javljao više od 40 puta, dok svi koji poznaju Tuđmanovu narav znaju da tako nešto ne bi dopustio. Također, dodaje, vidi se kako je Tuđman održao uvodnu riječ u kojoj je objašnjavao opravdanost akcije i vanjskopolitičku korist.

Da transkripti nisu autentični, dodaje, govori i činjenica da je Mirko Norac u transkriptu govorio 5-6 puta, dok se na tom sastanku samo jednom javio za riječ, veli

Rajčić ističe i kako je Tuđman na kraju rekao kako će se svi sastati još u Zagrebu da potvrdi dan i početak napada.

"Prema tome, 31. srpnja na Brijunima nije donesena odluka kad počinje Oluja, nego tek par dana kasnije", rekao je za Slobodnu Rajčić.

U njegovom notesu jasno stoji kako će se akcija razvijati i da je zadaća oslobođenja Like i Dalmacije u roku od 3-4 dana. Također stoji i kako je nužno formirati stožer za prihvat izbjeglica (Srba).