FOTO/VIDEO  PULA: Najbolje snimljena sredozemna medvjedica ikad

Sredozemna medvjedica, jadransko more, pula, jadranska medvjedica, Galebove stijene
Evo kako je tekla cijela priča.

U subotu, 16.11.2013. oko 12.30 sati trojca prijatelja Robi Krajačić , Albert Šverko i Željko Staver, otišli su na Galebove stijene na Stoju (PULA) na kupanje, kao što to gotovo svakodnevno prakticiraju.

Krenuli su plivati i kad su plivajući prešli pola uvale, jedan im je dečko (Dragan, kojeg su poslije tek upoznali) nešto mahao i govorio polu tihim glasom da plivaju prema medvjedici. Tek kad im je ponovio malo glasnije, shvatili su i vidjeli o čemu se radi.Tada su izašli iz mora (bili su na suprotnoj strani uvale od mjesta gdje je bila medvjedica), uzeli mobitele i prešli su kopnom na njezinu stranu.

Prizor je bio neopisiv.

Veća je bila nego što su mislili. Ona im je prilazila bez imalo straha (što se vidi na video zapisu), izgledala je vrlo opušteno, pitomo i radoznalo. Nakon otprilike 45 minuta poziranja prve medvjedice pojavila se i druga medvjedica, te su nakon još nekoliko minuta odmora zaronile i nastavile svojim putem dalje.Cijeli je susret trajao oko sat vremena. Robert Krajačić nije uspio snimiti kamerom obje jer je jedna bila okrenuta prema Suncu pa se zbog odsjaja Sunca nije moglo snimati.
Dan je bio sunčan i topao, a video koji ćete vidjeti predstavlja pravu senzaciju jer je najbolje snimljeni video ove zanimljive životinje koja je prava rijetkost u Hrvatskoj.Sredozemna medvjedica (lat. Monachus monachus) je vjerojatno najrjeđi perajar, ali i jedan od najugroženijih sisavaca na svijetu. Dio je porodice pravih tuljana (Phocidae). Rasprostranjena je ograničeno na Antlantiku, oko Madeire i Kanarskih otoka, a najviše uz obale i otoke Sredozemnog mora. U Jadranskom moru je poznata od najstarijih vremena, pa su joj različiti narodi i autori nadjenuli i različita imena kao dalmatinska medvjedica, jadranska medvjedica, morski fratar i morski čovjek.

VIDEO i FOTO Robi Krajačić

KIGO.hr